Project Gemeente Westland

Hoogeland in Naaldwijk haalbaar
Kasenergie voor nieuwbouwwijk Hoogeland in Naaldwijk haalbaar Publicatiedatum: 15-02-2008

Dit is een gezamenlijk persbericht van Woningcorporatie Vestia, Telersvereniging Prominent, Stichting Zorginstellingen Pieter van Foreest en de gemeente Westland.

Het leveren van alternatieve en duurzame energie aan de toekomstige nieuwbouwwijk Hoogeland in Naaldwijk lijkt technisch en economisch haalbaar. Dat blijkt uit een onderzoek dat KEMA in opdracht van de gemeente Westland heeft uitgevoerd. Een belangrijk onderdeel hiervan is de levering van zonnewarmte vanuit de semi-gesloten kas van de Prominentgroep in s-Gravenzande. Prominent is een vereniging van 30 tomatentelers in Westland.

De betrokken partijen - gemeente Westland, Telersvereniging Prominent, Woningcorporatie Vestia en Stichting Zorginstellingen Pieter van Foreest - hebben hiervoor op 14 februari 2008 een intentieovereenkomst ondertekend. In deze overeenkomst staan afspraken over de vervolgstappen die moeten leiden tot een optimaal systeem van duurzame energievoorziening van de kas van Prominent naar de wijk Hoogeland.

Basis voor de plannen is de Energievisie die de gemeente Westland heeft opgesteld.
Duurzaamheid heeft een belangrijke rol gekregen binnen de ruimtelijke ordening. Uitgangspunt is dat duurzame stedenbouw wordt bevorderd. Om tot een daadwerkelijk hogere milieukwaliteit te komen heeft de gemeente Westland in haar klimaatbeleid opgenomen dat er bij de ontwikkeling van nieuwe woningbouwlocaties een Energie Prestatie op Locatie (EPL) wordt uitgevoerd.

In Hoogeland te Naaldwijk zal een woonwijk met ongeveer 1200 woningen worden gebouwd in combinatie met enkele maatschappelijke voorzieningen, waaronder verpleeghuis De Naaldhorst.

Partijen

* Vestia Westland is een van de 13 Vestia-woonbedrijven. Vestia biedt woonservice aan de bewoners van circa 72.000 woningen in Haaglanden, Rotterdam en in diverse plaatsen in het land. Vernieuwing van wijken en samenwerking met de zorgsector zijn twee voorbeelden van hoe Vestia haar maatschappelijke taak vervult. Op lokaal niveau geeft Vestia Westland haar sociale betrokkenheid vorm door ontmoeting te faciliteren. Binnen Westland verbinden wij groepen rond maatschappelijke themas via initiatieven op het vlak van wonen, leven en werken. Hiervoor werken wij breed samen met onze bewoners, overheden en partners. Vestia werkt volgens het concernmodel. De 13 woonbedrijven en de 4 vakbedrijven (waaronder Ceres Projecten) vormen de pijlers van het concern, waar in totaal 900 mensen werken.

* Telersvereniging Prominent bestaat uit 30 aangesloten teeltbedrijven. Alle leden telen trostomaten van verschillende variëteiten. Deze bedrijven zijn allemaal gevestigd in het Westland. Het totale areaal in 2008 is 178 hectare. Prominent heeft zelf drie bedrijven. Een verpakkingsbedrijf DC Prominent en twee teeltbedrijven Prominent Groeneweg I en Prominent Groeneweg II. Bij DC Prominent wordt hoofdzakelijk het product van de telers van Prominent verpakt. De kennis die wordt opgedaan op de teeltbedrijven van Prominent wordt gebruikt door de leden. Hierdoor is er veel kennis verkregen over telen onder groeilicht en over gebruik van WKK. Met Prominent Groeneweg II doet men veel kennis op over het telen in een semi-gesloten kas.
* Stichting Zorginstellingen Pieter van Foreest is een organisatie met meerdere zorginstellingen in Delft, Westland, Midden-Delfland en Pijnacker-Nootdorp. U vindt bij ons een breed, flexibel pakket aan diensten voor ouderen op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Onze organisatie bestaat uit zon 23 locaties waaronder zelfstandige wooneenheden, woonzorgcentra, verzorgingshuizen en verpleeghuizen. Geen enkele locatie is hetzelfde. Elke locatie heeft zijn eigen unieke sfeer en kenmerken. U kunt ons ook vinden op diverse servicepunten zoals ontmoetingscentra en wooncomplexen. Daarnaast kunnen clienten zorg aan huis krijgen. Die zorg varieert van alarmering en zorgabonnement tot en met uitgebreide verzorging. In totaal werken er circa 3300 medewerkers bij Pieter van Foreest en mogen we rekenen op de ondersteuning van zon 1600 vrijwilligers.

* In de gemeente Westland ligt het grootste glastuinbouwcomplex ter wereld. Westland vormt daarmee, naast Schiphol en de Rotterdamse haven, een belangrijke pijler van de Nederlandse economie. Een unieke positie, die de gemeente graag wil behouden en versterken. Met de Visie Greenport Westland 2020 treedt de gemeente de toekomst tegemoet. In deze visie staan de ruimtelijke en economische ontwikkelingen binnen Greenport Westland tot 2020. Duurzaamheid is een belangrijk speerpunt.