Gemeente Valkenswaard

'nieuwe' monumenten

Drie 'nieuwe' monumenten

Het college van burgemeester en wethouders heeft plannen om drie panden toe te voegen aan de lijst van gemeentelijke monumenten. Het gaat om panden in Valkenswaard, Dommelen en Borkel & Schaft.

In Valkenswaard betreft het Villa Zonnekant aan de Leenderweg 7. Deze villa werd gebouwd in opdracht van de Valkenswaardse sigarenfabrikant F. van Best. De villa werd gerealiseerd in 1928 in Engelse landschapsstijl naar een ontwerp van de Leidse architecten L. en J.A. van der Laan. De tuinmuur werd geplaatst in 1938.

In Dommelen is het de bedoeling om de gemeentelijke monumentenlijst uit te breiden met het pand aan de Mgr. Smetsstraat 29. Dit is een boerderij uit ca. 1900 die ligt op de hoek van de Mgr. Smetsstraat en de Pastoor Bolsiusstraat. De zogenaamde T-Boerderij ligt met de voorgevel parallel aan de straat en bestaat uit eenlaags woonhuis onder zadeldak, gedekt met kruispannen en eenlaags bedrijfsgedeelte. De gevels zijn opgetrokken in machinale en handvorm bakstenen.

Tot slot is het bedoeling om het voormalige molenhuis met maalderij aan de Dorpsstraat 50a toe te voegen aan de gemeentelijke monumentenlijst. Dit pand dateert uit 1913 en hoort bij de molen St. Antonius Abt. De bouwmassa wordt gevormd door twee rechthoekige, in L-vorm op elkaar aansluitende eenlaagse bouwdelen. De bedrijfsruimte met mansardekap ligt met de lange as evenwijdig aan de Dorpsstraat gesitueerd. Het vormt één geheel met de molen die al jaren de status van rijksmonument heeft.

080215-zonnekant-hw-groot

Villa Zonnekant, foto: Heidi Wils