Gemeente Valkenswaard

Snelheidscontroles in Borkel en Schaft

Snelheidscontroles in Borkel en Schaft

071228 logo_politie

De politie Valkenswaard-Waalre is in februari begonnen met snelheidscontroles in 30 km/u zones in Borkel en Schaft. In deze zones wordt namelijk nog veel te hard gereden. De politie wil zo, samen met de gemeente, de veiligheid en de leefbaarheid in de buurt verbeteren.

Aanleiding
Veel mensen voelen zich onveilig in gebieden waar een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur geldt omdat veel weggebruikers zich niet aan die snelheid houden. Klachten hierover worden individueel geuit of tijdens het bewonersoverleg of bij enquêtes. Als blijkt dat de klachten aan de hand van metingen en waarnemingen gegrond zijn, gaat de politie in deze gebieden verkeerscontroles houden. Zij houdt daarbij rekening met de aard van de klacht en wanneer die wordt veroorzaakt door hinderlijk en gevaarlijk verkeersgedrag.

Controles
De politie controleert vervolgens bewust op bepaalde tijdstippen en plaatsen waar de automobilisten, motorrijders en bromfietsers onverantwoord hard rijden of op een andere manier het verkeer in gevaar brengen. Eén van deze wegen is de Dorpsstraat in Borkel en Schaft. De zich misdragende bestuurder wordt ter plekke door een politieambtenaar bekeurd.

Infrastructuur
Door het aanleggen van wegversmallingen en verkeersdrempels streeft de gemeente ernaar in deze gebieden het aantal letselongevallen omlaag te brengen. Ook wordt de weggebruiker hier via bebording duidelijk gemaakt dat er rekening gehouden moet worden met de aanwezigheid van kwetsbare en langzame verkeersdeelnemers, zoals fietsers, kinderen en voetgangers. De rol van politie is handhaven van de maximumsnelheid.

Duurzaam veilig
De gemeente is verantwoordelijk voor een goede weginrichting. Er wordt dan ook voor gekozen om bij groot onderhoud of noodzakelijke reconstructies duurzaam veilige maatregelen te nemen zoals drempels en wegversmallingen. De realisering van duurzaam veilig kan daarom een tijd duren. Bovendien moet rekening worden gehouden met routes voor het busvervoer en hulpverleners, zoals de brandweer.