Succesvolle lancering klimaatneutrale producten met TÜV-certificaat

15/02/2008 11:04



Eosta



(Berlijn) Op 9 februari jl. overhandigde TUV Nord tijdens een internationale persbijeenkomst op de beurs Fruit Logistica het wereldwijd eerste certificaat voor de compensatie van CO2-uitstoot. Het certificaat werd uitgereikt aan het Nederlandse biobedrijf EOSTA voor hun biologische compostprojecten.

Overhandiging van het certificaat: v.l.n.r Volkert Engelsman (Eosta), Tobias Bandel (Soil?), Eric Krupp (TÜV Nord), Dr. Jochen Schubert (TÜV Nord) Volkert Engelsman, oprichter en directeur van Eosta, noemt het project een belangrijke mijlpaal op de weg die werd ingeslagen door het jarenlange wetenschappelijk onderzoek van biochemicus en ecologisch pionier Ehrenfried Pfieffer (1899-1961). Op basis van Pfieffers onderzoek naar compost bouwde de firma Soil & More wereldwijd grote compostsystemen waar plantaardig afval van bioproducten maar ook van uitheemse woekerplanten die het ecosysteem verstoren ("alien vegetation") wordt verwerkt tot voedselrijke humus en er dus geen schadelijk methaan vrijkomt, wat wel het geval zou zijn bij verrotting.

Engelsman: "Deze compostproductie heeft meerdere voordelen: ten eerste kunnen traditionele boeren dit humusrijke compost gebruiken in plaats van dure, gemineraliseerde stikstofmest, waarvan de productie ook nog eens veel energie kost. Ten tweede kunnen de boeren dit compost ook aan derden verkopen, en daarnaast ontvangen ze extra inkomsten door de emissierechten, die door dit project ontstaan in overeenstemming met de klimaatmaatregelen van de Verenigde Naties."

Bovendien kan Eosta de zo gegenereerde emissierechten kopen en de in Europa verdreven producten met behulp van de transparante communicatie van Nature & More klimaatneutraal aanbieden. Een kilo appels uit Argentinië genereert bijvoorbeeld 1,55 kilo, licht Tobias Bandel van Soil & More zijn onderzoek toe. En Eric Krupp van TÜV Nord voegt daaraan toe: "Voor onze verificatie en certificering is het belangrijk dat alle factoren meegeteld worden: het telen met tractoren, de bewatering, de opslag, de koeling, het vervoer per schip en vrachtwagen, de verwerking en verpakking inclusief het verpakkingsmateriaal en ten slotte het afleveren in de winkel."

De producten met het nieuwe label "Nature & More Climate Neutral Product" werden op de beurs voor versproducten, Fruit Logistica, in Berlijn voorgesteld en konden volgens Volkert Engelsman rekenen op veel interesse van de vakwereld, de levensmiddelendetailhandel en de pers.

Allereerst zullen appels uit Argentinië, sinaasappels uit Egypte en struiktomaten uit Nederland met het Nature & More klimaatlogo op de markt komen. Het uiteindelijke doel is om het gehele productenpalet van de firma Eosta klimaatneutraal te krijgen, zodra de compostproductie van Soil & More aan de groeiende vraag kan voldoen. Dat zal tot eind 2008 duren.

De Egyptische minister van Landbouw Amin Abaza, die het project in zijn land energiek heeft gesteund, was zo enthousiast dat hij de vertegenwoordigers van Eosta, Nature & More en Soil & More uitnodigde en tijdens een symbolische ceremonie de chef van een grote Duitse supermarktketen de eerste klimaatneutrale sinaasappels overhandigde.





www.eosta.com