Politie Groningen

Politie houdt grote fietscontrole

Groningen, 15-02-2008 o De politie heeft donderdag in de stad Groningen een uitgebreide fietscontroledag gehouden. Op diverse plaatsen zijn fietsen gecontroleerd. De actie is gericht op het opsporen van gestolen fietsen. Tijdens de actie werden 118 fietsen gecontroleerd. Van dit aantal bleken 16 te zijn gestolen. Van 17 stuks was het niet direct duidelijk en zullen aan een nadere inspectie worden onderworpen. De teruggevonden fietsen worden voor zover mogelijk terugbezorgd bij de eigenaren.

Zonder steler, geen heler

De extra aandacht voor fietsendiefstal heeft twee belangrijke redenen. Het is een probleem dat zorgt voor grote ergernis bij de eigenaren van fietsen. Daarnaast begint het afglijden van jongeren doorgaans met het plegen van lichte vergrijpen, zoals fietsdiefstal. Gestolen fietsen worden doorgaans voor een klein geldbedrag doorverkocht. Zowel de steler als de heler is strafbaar. Degene die de fiets voor een habbekrats koopt krijgt een boete en een strafblad.

Aanpak

De controle is gericht op specifieke kenmerken, die het vermoeden geven dat een fiets van diefstal afkomstig is. Zo controleert de politie op weggeslepen framenummers en doorgezaagde sloten.

Aangifte doen heeft zin

Met enige regelmaat toont Regiopolitie Groningen aan dat aangifte doen zin heeft. Toch gebeurt het nog te vaak dat van aangetroffen fietsen (bij helers en dieven) geen aangifte is gedaan. Door speurwerk achterhaalt de politie soms toch nog de rechtmatige eigenaar. De politie roep burgers op om vooral melding te doen van verdachte omstandigheden en aangifte te doen als een fiets wordt gestolen. Daarbij is het belangrijk dat de eigenaar zoveel mogelijk, liefst unieke, kenmerken van de fiets kan noemen. Noteer daarom altijd belangrijke eigenschappen, waaronder het tag- of framenummer van uw fiets.