VVD


15-2-2008

Nederlands gokbeleid gelopen race

De Nederlandse overheid poogt een uitspraak van het Europees Hof die het Nederlandse gokbeleid op de schop neemt, opzettelijk te vertragen door nu eerst advies te vragen aan het Europees Hof. Dat stelt voormalig advocaat-generaal van het Hof professor Alber.

Hij deed zijn uitspraken naar aanleiding van vragen van VVD-Europarlementariër Toine Manders tijdens een vergadering in het Europees Parlement over gokken. Alber betoogde: "In Engeland mag alles dat niet verboden is. In Duitsland mag alleen wat is toegestaan. In de voormalige Oostbloklanden was het zo dat niets mocht ook al was het niet verboden. In Italië mag alles, óók als het verboden is. Maar Italië is wel de enige lidstaat die tot nu toe de gokmarkt reguleerde."

Manders meent dat het Nederlandse gokbeleid absurd is: "Een marketing budget van tientallen miljoenen en binnen een afstand van 30 minuten voor elke burger een casino is geen restrictief beleid. Beter is als Nederland eindelijk toegeeft gewoon aan het gokken te willen verdienen zoals Italië jaren geleden heeft gedaan. Hirsch Ballin lijkt zich niet te beseffen dat als je met licenties werkt, je als staat véél meer kunt verdienen: aan de licenties, de afdrachten aan de staat en de kansspelbelastingen. Zo kan Nederland ook aanzienlijk meer gaan uitkeren aan goede doelen."