Gemeente De Bilt


Aanwijzing Biltse Duinen als landschapsmonument

Het college van burgemeester en wethouders van gemeente De Bilt heeft dinsdag 12 februari 2008 besloten om de procedure te starten waarmee het gebied de Biltse Duinen een gemeentelijk landschapsmonument wordt. Het college deelt de zorgen van wandelaars, natuurliefhebbers en de leden van de gemeenteraad over het behoud van het gebied.

Meer bescherming voor behoud beeldkwaliteit
De status van gemeentelijk landschapsmonument biedt meer bescherming dan tot nu toe via het bestemmingsplan kon worden geboden. Met de monumentenstatus is in principe elke handeling of activiteit die de beeldkwaliteit en/of de landschappelijke of cultuurhistorische waarden van het gebied raakt, verboden zonder vergunning van B&W. Dit betekent bijvoorbeeld dat het plaatsen van hekken en de aanleg van wallen in de toekomst aan een vergunning zijn gebonden. Op grond van criteria zoals aantasting van de beeldkwaliteit kan een vergunning worden geweigerd.

Onderzoek naar mogelijkheden aanwijzing
In de raadsvergadering van december vorig jaar heeft de gemeenteraad besloten om de monumentenverordening uit te breiden met een hoofdstuk voor gemeentelijke landschapsmonumenten. Naast de algemene behoefte om waardevolle landschappen te kunnen beschermen speelden de ontwikkelingen in de Biltse Duinen daarbij een rol. Direct na aanpassing heeft een bureau onderzoek verricht of de Biltse Duinen voor aanwijzing tot landschapsmonument in aanmerking kon komen. En als dit het geval is op welke gronden en binnen welke begrenzing. De rapportage gaf voldoende onderbouwing om de procedure tot aanwijzing te starten.

Argumenten voor aanwijzing
Belangrijkste argumenten voor aanwijzing zijn: De afwisseling van bos, heiderestanten en open zand vertegenwoordigen een voor De Bilt zeer bijzondere beeldkwaliteit. Stuifzanden zijn binnen Noordwest Europa een zeldzaam landschap, waarvoor Nederland een grote verantwoordelijkheid heeft. Als landschap is de Biltse Duinen voor de gemeente De Bilt enig in zijn soort. Cultuurhistorisch zijn stuifzanden, waaronder de Biltse Duinen, het resultaat van een vroeger succesvol, maar misgelopen landbouwsysteem.

Procedure
De start van de procedure houdt in dat de eigenaren uitgenodigd worden om hun mening kenbaar te maken. Ook wordt de monumentencommissie om advies gevraagd. Na het horen van de eigenaren en het advies van de monumentencommissie beslist het college definitief over de aanwijzing. Voorafgaand aan dit definitieve besluit is de bescherming van de monumentenverordening al tijdelijk van kracht.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Communicatieadviseur, Wendy Verdenius, telefoon (030) 228 94 30.

Bilthoven, 13 februari 2008