Gemeente De Bilt


'Voorleespret' in Maartensdijk

Op donderdagochtend 14 februari las wethouder Mittendorff voor aan de peuters en kleuters van peuterspeelzaal 't Bruggetje, de School met de Bijbel, de Martin Luther Kingschool en de Kievietschool in Maartensdijk. Het verhaal ging over 'Rupsje Nooit Genoeg'. Al snel deden de kinderen volop mee terwijl Rupsje Nooit Genoeg zich blad voor blad door het boek heen at.

Met deze voorleesochtend is het officiële startsein gegeven voor het project 'Voorleespret'. Doel van dit project is om ouders extra te stimuleren hun kinderen voor te lezen. Leuk om te doen en goed voor de woordenschat van de peuters en kleuters.

Voorleespret is tot stand gekomen door samenwerking tussen peuterspeelzaal 't Bruggetje, de basisscholen de Kieviet, Martin Luther King en School met de Bijbel, de Stichting openbare bibliotheken De Bilt en de gemeente De Bilt met ondersteuning vanuit schoolbegeleidingsdienst Eduniek.

Door de leidsters van de peuterspeelzaal en de leerkrachten van de basisscholen zijn voorleesboekjes uitgekozen. Bijvoorbeeld 'Rupsje Nooit Genoeg', 'Bentje en de bruine beer' en 'En nu lekker slapen Sam'. Vaak zit er een voorwerp bij zoals een beer die naar bed gebracht kan worden of een stoffen rups die thuis de appels op kan eten (niet echt natuurlijk). Er zijn door de openbare bibliotheek leeskisten samengesteld waarin voldoende boekjes zitten voor de hele klas. Deze kisten reizen van school naar school of naar de peuterspeelzaal. Op school of op de peuterspeelzaal lezen de leidsters en leerkrachten voor aan de kinderen. Na afloop krijgen de kinderen boekjes mee naar huis in een speciale tas. In de tas zit ook een speeltje dat bij het boekje hoort. Thuis gaan de ouders hun kinderen voorlezen uit de boekjes. Na een paar weken gaan de boekjes weer terug naar school.

Het bijzondere van dit project is dat het niet alleen op school of de peuterspeelzaal wordt uitgevoerd, maar dat de ouders er ook actief bij betrokken zijn. De ouders krijgen ook tips over het voorlezen waar ze thuis mee aan de slag kunnen.