Gemeente Baarn

Start diverse werkzaamheden rond station Baarn
station baarn

ProRail, de gemeente Baarn en NS werken samen aan de aanleg van een apart spoor, een nieuw perron voor de Soesterlijn op station Baarn en de verbetering van het station en de stationsomgeving. De komende tijd starten er allerlei (bouw)activiteiten rond het spoor en het station.

Inrichting bouwterreinen Stationsomgeving
Op het voorplein van het station is, vooruitlopend op alle werkzaamheden, een bouwkeet geplaatst door aannemer ABM-Hegeman, die werkzaamheden op en rondom het station uitvoert. De keet staat nabijde huidige taxistandplaats. De komende week wordt het bouwterrein verder uitgebreid en ingericht. De taxis gaan dan op een andere plaats halteren. Ook wordt gewerkt aan de kabels en leidingen. Een tweede werkterrein voor de aannemer Strukton, die de werkzaamheden aan het spoor en de overweg Torenlaan uitvoert, is ingericht bij het Oranjemuseum aan de Van Heutzslaan.

Om naar het station te komen, worden tijdelijke looproutes langs het bouwterrein gemaakt.

De kaartautomaten worden binnenkort verplaatst naar de trap aan de voorzijde van het stationsgebouw. Er blijven twee automaten beschikbaar.

De onbewaakte fietsenstalling wordt binnenkort verplaatst naar de busopstelplaatsen van Connexxion. Deze tijdelijke fietsenstalling wordt afgeschermd met hekken. Omdat er voldoende ruimte over is, halteren de bussen van Connexxion dan nog wel op de gebruikelijke plaats. Reizigers worden vooraf ter plaatse over de verplaatsing van de fietsenstalling geïnformeerd.

Aan de kant van de Prinses Marielaan bij de uitgang van de perrontunnel zijn bomen gesnoeid. Hierdoor krijgt de aannemer ook vanaf deze kant een goede toegang tot het bouwterrein. Aan deze kant worden tot omstreeks 10 maart de laatste afrondende werkzaamheden aan het nieuwe perron uitgevoerd. Daarna gaat de aannemer voor de bouw van de liften van start.

Kapwerkzaamheden bij de spoorwegoverweg Torenlaan Om de Soesterlijn vrij te kunnen leggen, wordt de spoorwegovergang Torenlaan haaks over de spoorbaan aangelegd. Het kruispunt Vondellaan, Torenlaan en Wijkamplaan wordt hierdoor veiliger en dat geldt ook het fietsverkeer van en naar het Baarnsch Lyceum.

Om de overweg haaks te kunnen aansluiten wordt een klein deel van het Baarnsche bos, tussen de Van Heutszlaan en de Torenlaan gekapt. De gemeente Baarn heeft voor de betreffende bomen een kapvergunning verleend. Op verzoek van de gemeente blijft één boom, een monumentale eik, op zijn huidige plek staan. Hiervoor past ProRail de loop van het fietspad aan de kant van het Baarnsche Bos aan.

Van eind februari (week 8) tot uiterlijk half maart kapt het bedrijf van Dijk Groenvoorziening B.V. bomen bij de overweg Torenlaan. Aansluitend wordt, ingevolge de Flora- en Faunawet, gezorgd voor een verplaatsing van de eventuele in dit deel van het bos aanwezige hazelwormen. Deze worden gevangen en op een andere locatie weer uitgezet.

Wij realiseren ons dat bovengenoemde werkzaamheden overlast voor u kunnen veroorzaken. Wij vragen uw begrip en proberen vanzelfsprekend altijd binnen de gegeven tijd onze werkzaamheden af te ronden.

Waarom voeren wij deze werkzaamheden uit?
Het stationsgebied van Baarn ondergaat de komende jaren een metamorfose. Het gebied wordt mooier, overzichtelijker, beter bereikbaar en veiliger. De Soesterlijn, verbinding Baarn Utrecht, krijgt een eigen spoor.

Een opsomming van de verbeteringen aan en rond het station:
- De toegankelijkheid van het station wordt verbeterd door het plaatsen van drie liften naar de drie perrons;

- De onbewaakte fietsenstalling komt centraler te liggen dan nu en wordt aangepast aan de eisen van deze tijd. Het aantal rekken wordt uitgebreid;

- Het aantal parkeerplaatsen voor autos wordt uitgebreid. Naast De Generaal komen extra parkeerplaatsen. Achter de bewaakte fietsenstalling komen meer parkeerplaatsen;

- Het voorplein wordt aangepast. De verharding wordt teruggebracht ten gunste van voetganger en groen;

- Geluidsoverlast wordt gereduceerd en binnen wettelijke normen gebracht.

Heeft u vragen of klachten?
ProRail en de gemeente informeren u over de voortgang van het project via de lokale media en de website www.baarn.nl. Direct omwonenden van het station en spoor ontvangen daarnaast een infobrief. Nu de werkzaamheden toenemen, verschijnt deze infobrief voortaan met een hogere frequentie. Wilt u op de hoogte blijven? Neemt u dan contact op met Ariean van de Groep van de gemeente Baarn via communicatie@baarn.nl, telefoonnummer: 035 5481815.

Heeft u nog vragen of opmerkingen over de werkzaamheden, dan kunt u ProRail tijdens kantooruren bellen via telefoonnummer 0900 776 72 45 (0900 PRORAIL; 0,20 per minuut). U kunt ook een e-mail sturen naar publiekscontacten@prorail.nl Als u vragen heeft over de treindienst, kunt u bellen naar 0900 - 92 92 ( 0,70 per minuut) of kijken op www.ns.nl of NOS-teletekstpagina 751 en 754.

Zie ook
Infobrief 3: Voortgang werkzaamheden spoor, station en stationsgebied Infobrief 2: Werkzaamheden spoor, station, stationsgebied van start Infobrief 1: Verbetering station + stationsgebied Baarn