Gemeente Hoogeveen

Openbare besluiten van B & W

12 februari 2008

Inhoud

1. Samenvatting persuurtje
2. Besluiten

1. Samenvatting persuurtje

Bewoners kiezen zelf leefbaarheidsprojecten: eerste mijlpaal voor De Smederijen van Hoogeveen

Vier Smederijen bereiken binnenkort een eerste mijlpaal: de bewoners van Pesse, Elim, Krakeel en Tiendeveen kiezen zelf hoe ze in 2008 de leefbaarheid in de buurt gaan verbeteren. Pesse houdt de eerste verkiezingsbijeenkomst, vrijdag 15 februari. De bewoners beschikken zelf over het geld om tot uitvoering over te gaan, instanties helpen ze daarbij.

De Smederijen van Hoogeveen is de naam voor een nieuwe werkwijze in Hoogeveen, met meer zeggenschap en verantwoordelijkheid voor bewoners. Buurtbeheer gaat er geleidelijk in over. Tien Smederijen zijn er in 2007 mee begonnen, in zes buurten en vier dorpen van Hoogeveen. Binnenkort komen er acht bij.

"Deze verkiezingen in vier gebieden is best een spannend moment," zegt wethouder Klaas Smid, tevens voorzitter van de stuurgroep van De Smederijen van Hoogeveen. "Want nu gaan we pas goed zien wat bewoners willen als het om leefbaarheid gaat. Leggen ze accenten bij het een of het ander? Hoe is het draagvlak? Hoe werkt onze Smederijen-aanpak op zo'n belangrijk moment?"

Gebiedsregisseur Jan Bouwmeester is niet bang voor gebrek aan draagvlak voor de verkiezingen. "De ideeën komen van onderop, bij bewoners vandaan. Die hebben vaak al heel wat gelobbied in de buurt. De zalen zullen vol lopen." In de vier Smederijen zijn een gelijkwaardig aantal ideeën te kiezen. "Zo'n tien tot vijftien per gebied. De eerste schifting is al geweest. Zo zijn er ideeën ingediend die eigenlijk tot de reguliere taak van de gemeente of de corporaties horen. Daar hoeven de bewoners hun eigen geld niet aan te besteden."

Zie verder het persbericht.

Hoogeveen brengt vraag jongeren in kaart rond vrije tijd

"In Hoogeveen is te weinig te doen voor jongeren." Dat hoort de gemeente regelmatig op straat en in gesprekken. Klopt dat wel? Wat is het huidige vrije-tijdsaanbod voor jongeren? Sluit dat goed aan? Waar is vraag naar?

Om op die vragen een antwoord te geven, gaat de gemeente Hoogeveen de komende maanden een onderzoek doen. In mei moet dat klaar zijn, bij de presentatie van de Voorjaarsnota van het college van B&W aan de gemeenteraad. "We willen dan een goed beeld hebben en weten hoe we daarmee omgaan als college," zegt wethouder Ton Bargeman.

"Jeugd en vrije tijd is een boeiend onderwerp, maar ook lastig. Want de behoefte van vandaag is snel niet meer actueel. We zien kansen in vraaggericht werken en ook in eigen verantwoordelijkheid voor jongeren en ouders. Zo hebben we bijvoorbeeld nu een ruimte geregeld voor jongeren in De Weide in een school. Dat idee komt van twee moeders. En het Podium is een ander voorbeeld: daar doet niet de directie de programmering, maar de jongeren zelf." 2. Besluiten

De besluiten zijn als volgt weergegeven:

1. nummer
2. onderwerp (vetgedrukt)
3. besluit
4. evt. toelichting (cursief)

1.
Aanleg van een nieuwe hoofdaardgastransportleiding Noord-Zuid tracé.

1. Kennis te nemen van de inhoud van de bijgaande MER. 2. Akkoord gaan met de inhoud van het voorontwerp bestemmingsplan Buitengebied Zuid Herziening 2008. 3. Beide stukken op woensdag 13 februari 2008 publiceren in het Torentje.

2.
Uitspraak Raad van State, Hondenkennel Riegshoogtendijk 87 te Hollandscheveld. Bijlage 1

Ter kennisname aannemen.

3.
Gedeeltelijk intrekken vergunning garage De Jonge (Molenweg 59 te Noordscheschut). Bijlage 1

1. De zienswijze, die is ingebracht met betrekking tot het ontwerp-besluit voor de intrekking van de vergunning voor opslag en verkoop van LPG en de daartoe aanwezige installatie, van Garage J. de Jonge (Molenweg 59 te Noordscheschut), ongegrond te verklaren. 2. Het definitieve besluit te publiceren.

4.
Onttrekking aan openbaarheid van weg. Bijlage 1 + 2 + 3

De raad voorstellen het bijgevoegde ontwerp-besluit tot het niet onttrekken van de weg aan de openbaarheid ter inzage te leggen.

5.
Procesbesluit inzake kort geding aanbesteding steunpunt RWS.

1. Te besluiten verweer te voeren inzake de door Salverda en Ter Stege reeds aangespannen procedures en eventueel in dit verband nog aan te spannen procedures. 2. Mevrouw mr. C.J.G.M. Bartels van Bartels Sueters Fischer aanbestedingsadvocaten te Den Bosch te machtigen namens de gemeente op te treden in deze procedure.

6.
Opdrachtverstrekking voor ontwikkelen notitie/plan van aanpak "Jeugd en Vrije Tijd".

De afdeling Mens & Werk krijgt van het college de opdracht om bij de Voorjaarsnota 2008 een voorstel te doen waarin duidelijk wordt omschreven:

1. Wat de vragen/behoeftes van Hoogeveense jongeren zijn op het gebied van vrije tijd 2. Op welke vragen de raad en het college willen inspelen en hoe zij dit willen doen.

7.
Subsidieregels op het gebied van Welzijn, Cultuur en Sport. Bijlage 1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6 + 7 + 8 + 9 + 10 + 11

1. Bijgaande subsidiebeleidsregels vaststellen en deze laten gelden vanaf het subsidiejaar 2009. 2. Subsidiebeleidsregels Kinderopvang, hoofdstuk 9 van de Subsidiebeleidsregels Welzijn, Cultuur en Sport intrekken.

8.
Algemene verkoopvoorwaarden van de gemeente Hoogeveen.

Besluiten J.B. Montagebedrijf VOF vrijstelling te verlenen van artikel 5.2 lid 2 (verbod doorverkoop) van de "Algemene verkoopvoorwaarden van de gemeente Hoogeveen".

9.
Aanvulling marketingbudget project: Hartstocht in Hoogeveen. Bijlage 1 + 2

1. ¤ 12.500,- beschikbaar stellen als aanvullend marketingbudget voor project: Hartstocht in Hoogeveen. 2. ¤ 12.500,- voorfinancieren/ garanderen als aanvullend marketingbudget voor project: Hartstocht in Hoogeveen.

10.
Productovereenkomsten volwasseneneducatie 2008. Bijlage 1 + 2

1. De productovereenkomsten volwasseneneducatie 2008 met Alfa en Drenthe College vast te stellen. 2. De productovereenkomsten ter kennisname aan de raad sturen.

11.
Algemene inkoopvoorwaarden gemeente Hoogeveen 2008. Bijlage 1

1. Vaststellen de Algemene inkoopvoorwaarden gemeente Hoogeveen 2008. 2. Deze voorwaarden vanaf de dag na publicatie in het Torentje te hanteren bij opdrachten van de gemeente Hoogeveen voor een levering of een dienst aan deze gemeente. 3. Huidige Algemene inkoopvoorwaarden (gedeponeerd januari 2000 onder nr. 2510) inttrekken met ingang van de onder 2. genoemde dag.