FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Twee glasfabrieken van O-I Manufacturing in staking

Bij de vestigingen van O-I Manufacturing in Schiedam en Leerdam worden vandaag geen dagdiensten gedraaid. De staking bij de glasfabrieken is het antwoord op het zeer magere eindbod dat de werkgever deed voor een nieuwe cao. De leden van FNV Bondgenoten hebben dat bod unaniem afgewezen.

FNV Bondgenoten wil dat werknemers per 1 oktober 2007 een structurele loonsverhoging van 3,5 procent krijgen en nogmaals een verhoging van
1,75 procent per 1 oktober 2008.

De directie van O-I Manufacturing biedt in totaal maar 3,5 procent loonsverhoging. Die verhoging gaat in drie stappen gedurende de looptijd van de cao. Piet Janssen, bestuurder FNV Bondgenoten: "Absurd als je bedenkt dat de glasfabrieken al jaren prima draaien en allerlei awards in de wacht slepen. Het is eerder een kwestie van niet willen investeren in de werknemers dan niet kunnen."

"De mensen pikken het niet", aldus Janssen. "De winst verdwijnt richting de Amerikaanse eigenaar en de Nederlandse vestigingen worden aan alle kanten afgeknepen. Er kan niets worden gekocht of uitgegeven zonder toestemming van het Europese hoofdkantoor in Genève."

In totaal werken circa 900 mensen bij O-I Manufacturing. Leveren de acties van vandaag niet het gewenste resultaat, dan volgen er volgende week nieuwe verrassingsacties.

---