FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten verheugd over behoud bescherming beroepschauffeurs

Vakbond FNV Bondgenoten is zeer verheugd over het besluit van de Tweede Kamer om de eis van dienstbetrekking voorlopig in de nieuwe Wet Wegvervoer Goederen (WWG) te houden. Ook de ondergrens van het laadvermogen blijft 500 kilogram.

Minister Eurlings wilde de eis van dienstbetrekking schrappen, waardoor het gevaar ontstond dat chauffeurs uit Oost-Europa in een vorm van schijnzelfstandigheid en werkend ver onder het niveau van de cao de sector zouden overspoelen. Met de door minister Eurlings gewenste optrekking van 500 kg laadgewicht naar 3500 kg totaalgewicht zouden bijna 300 (koeriers)bedrijven met bijna 9000 werknemers niet meer vallen onder de nieuwe WWG en daarmee niet meer de vanuit deze wet opgelegde controle kennen op betrouwbaarheid, vakbekwaamheid en kredietwaardigheid, wat de kwaliteit van deze deelsector niet ten goede zou komen.

"Doordat deze twee punten in de wet verankerd blijven, wordt voorkomen dat het vak van vrachtwagenchauffeur wordt uitgekleed", bestuurder Jan Heilig van FNV Bondgenoten. "Ik ben erg blij dat de kamerleden ons verhaal hebben opgepakt. Ik denk ook de 11.000 chauffeurs die hun handtekening onder een petitie hebben gezet blij zijn met deze uitkomst".

Heilig is minder te spreken over minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat: "Ik vind het jammer dat de minister, die toch al die handtekeningen in ontvangst heeft genomen, niet heeft geluisterd naar de boodschap erbij zat. Hij heeft tot het eind toe zin eigen voorstel verdedigd zonder naar de mensen te luisteren. Dat baart me toch wel zorgen voor de toekomst".
FNV Bondgenoten demonstreerde eind januari om Den Haag tegen de nieuwe WWG. Daarbij werden 11.000 handtekeningen aan minister Eurlings aangeboden, aangevoerd in een klein elektrisch aangedreven 'vrachtautootje', bestuurd door chauffeurtje van bijna vier jaar oud.
---