BouwNed

Bouwend Nederland spreekt vertrouwen uit in commissie Dekker 15-02-2008

Oplossing knelpunten in bouwproces nabij

Laat waar mogelijk zoveel mogelijk aan de markt over. Dat is de rode draad in de aanbevelingen die een commissie onder leiding van oud-minister Sybilla Dekker in voorbereiding heeft. De commissie is ingesteld om te bezien op welke wijze de regeldruk en vergunninglast voor de bouwsector kan worden verlicht.

Begin februari presenteerde commissievoorzitter Dekker aan een gezelschap van 70 vertegenwoordigers van partijen in de bouwsector haar voorlopige bevindingen en aanbevelingen. Bouwend Nederland nam met circa 20 bouwers deel aan deze discussiebijeenkomst.

Volgens Pieter Clerx, senior beleidsmedewerker bouwcondities en
-regelgeving van Bouwend Nederland, was het een geslaagde bijeenkomst. "Als het kabinet besluit om serieus werk te maken van de aanbevelingen van de commissie hebben wij er alle vertrouwen in dat veel knelpunten in het ontwikkel- en bouwproces kunnen worden opgelost."

De mate waarin de markt daarin een eigen verantwoordelijkheid krijgt te dragen zal voor een belangrijk deel bepalend zijn voor het succes, denkt Clerx. "Het voornaamste is dat de overheid inderdaad ertoe overgaat om waar mogelijk zoveel mogelijk aan de markt over te laten. Om zich vervolgens te beperken tot de hoofdtaak: het bieden van bescherming aan de burgers op het gebied van veiligheid, milieu en gezondheid." ]

Verantwoordelijkheid

De ervaringen met de gecertificeerde bouwplantoets tonen volgens Clerx aan dat marktpartijen zeer wel in staat zijn om hun eigen verantwoordelijkheid te dragen. Het idee achter de gecertificeerde bouwplantoets is dat niet alleen de gemeenten maar ook private partijen een bouwplan betrouwbaar en gedegen kunnen toetsen aan de eisen van het Bouwbesluit. Voorwaarde is dan wel dat deze partij een certificaat heeft gehaald, als bewijs dat zij kundig genoeg is om aan het Bouwbesluit te kunnen toetsen.

Uit een praktijkproef is gebleken dat dit daadwerkelijk zal leiden tot een hogere kwaliteit van de bouwaanvragen, minder extra werk, minder kosten en snellere doorlooptijden. Inmiddels zijn de eerste vier certificaten uitgereikt aan Cauberg Huygen, SATIJNplus Architecten, Bureau Nieman en Stroop Raadgevende Ingenieurs.

Bestemmingsplannen

In die lijn zoekt ook de commissie Dekker naar meer mogelijkheden om de markt in te schakelen, aldus Clerx. "Dat varieert van de gecertificeerde bouwplantoets als nieuwe standaard tot het verlenen van gebiedsconcessies bij gebiedsontwikkeling. Maar daarnaast worden ook de bestaande procedures onder de loep genomen. Bijvoorbeeld de knelpunten rond bestemmingsplannen. Nu is de nieuwe Wet ruimtelijke ordening al een hele verbetering, omdat die voorschrijft dat bestemmingsplannen eens in de tien jaar moeten worden herzien. Maar een goede aanbeveling zou kunnen zijn om bestemmingsplannen voortaan ook wat algemener te maken, zodat niet voor ieder nieuw bouwplan weer ontheffing moet worden aangevraagd. Want dat is nu bijna standaard praktijk, met alle mogelijkheden van bezwaar, beroep en dus ook vertraging van dien."

De eindrapportage van de commissie Dekker wordt dit voorjaar verwacht. Bouwend Nederland hoopt dat de aanbevelingen vervolgens met spoed worden uitgewerkt en in de praktijk kunnen worden gebracht. Clerx: "Met het oog op de invoering van de nieuwe omgevingsvergunning per 1 januari 2009 is enige haast geboden."