NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


NZa geeft advies over bekostiging dure geneesmiddelen De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) pleit voor een vergoeding van de kosten voor dure geneesmiddelen die rekening houdt met bonussen en kortingen die ziekenhuizen van farmaceutische bedrijven ontvangen.

Dat staat in het definitieve advies over de bekostiging van dure geneesmiddelen dat de NZa aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft aangeboden. Met het pleidooi voor een maximumvergoeding wijkt de NZa af van eerdere concept versies van het advies over een nieuwe bekostigingsstructuur. Het definitieve advies is tot stand gekomen na consultatie van de betrokken veldpartijen de afgelopen maanden. Conclusie van de NZa is dat zorgverzekeraars nog onvoldoende onderhandelingsmacht hebben om doelmatig gebruik van dure geneesmiddelen te bevorderen en om zo een goede prijs te kunnen bedingen.

Bekostiging op basis van aparte prestaties
Bekostiging van dure geneesmiddelen op basis van aparte prestaties juicht de NVZ toe. Het voorstel voor een gecorrigeerde maximumvergoeding wijst de NVZ echter af. In plaats daarvan zou een maximumvergoeding van 100% Taxe-prijzen moeten plaatsvinden. Daarmee blijft een prikkel bestaan voor onderhandeling tussen ziekenhuis en farmaceut. Het voorkomt bovendien dat ziekenhuizen die afwijken van het gemiddelde worden benadeeld.

Gecorrigeerde Taxe-prijzen
In het voorstel van de NZa geldt een maximumtarief voor dure geneesmiddelen dat gelijk is aan 100% van de Taxe prijs minus een factor X. Dit tarief wordt centraal vastgesteld door de NZa. Vervolgens kunnen ziekenhuizen en verzekeraars onderhandelen over de prijs op of onder dit tarief. De factor X corrigeert voor kortingen en bonussen die ziekenhuizen gemiddeld ontvangen van de farmaceutische industrie en voor de gemiddelde besparing op `normale' geneesmiddelen die al in reguliere dbc's zijn opgenomen. De NZa doet momenteel onderzoek naar de gewenste hoogte van de factor X. De NVZ is benieuwd naar de uitkomst van het NZa-onderzoek naar de factor X, omdat zij verwacht dat deze correctie tot veel administratieve lasten zal leiden. De uitkomst van het onderzoek wordt in juni verwacht.

Bekostiging dure geneesmiddelen
Twintig procent van de kosten voor dure geneesmiddelen moeten door ziekenhuizen in de huidige systematiek worden betaald uit hun algemene middelen. Steeds meer uitgavenposten leggen echter een groeiend beslag op deze middelen: innovatie, dure genees- en hulpmiddelen, ict-investeringen, doelmatigheidskorting-en en andere efficiencymaatregelen. Ziekenhuizen proberen tekorten zoveel mogelijk op te vangen door elders in de organisatie te bezuinigen en het primaire proces zoveel mogelijk te ontzien. Ondanks problemen met de bekostiging geven ziekenhuizen aan dat zij patiënten zorg bieden volgens de standaarden. De NVZ zijn geen signalen bekend dat instellingen patiënten niet volgens de standaarden of richtlijnen behandelen. De sector streeft ernaar bij het leveren van zorg zo transparant mogelijk te zijn.

Richtlijnen leidend
De NVZ zal eind februari haar formele reactie op het NZa-advies inbrengen tijdens een bestuurlijk overleg met het ministerie van VWS, de NZa, Zorgverzekeraars Nederland, de Orde van Medisch Specialisten en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra. Voor de NVZ geldt te allen tijde dat richtlijnen en professionele standaarden van de beroepsgroep leidend zijn. Daaruit volgend moet sprake zijn van een kostendekkende vergoeding, waarbij de markt zoveel mogelijk zijn werk doet en ziekenhuizen niet worden belast met onnodige administratieve lasten.

Meer informatie?
Lees ook de bijlage bij dit bericht: het advies van de NZa `Bekostiging dure geneesmiddelen' kunt u hier downloaden.