Gemeente Breda

Gemeente Breda evalueert gebeurtenissen rond streetrave in juli 2007

Burgemeester v d Velden (oktober 2006_6).JPG

In juli vorig jaar besloot de burgemeester van Breda een streetrave in de stad niet toe te staan en maatregelen te treffen om deze te voorkomen. Met dat besluit is de doelstelling, namelijk risico's voor openbare orde en veiligheid voorkomen, gehaald. Dat concluderen de onderzoekers van het COT (Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement), die de gebeurtenissen rond 7 juli vorig jaar op verzoek van het college van burgemeester en wethouders evalueerden. "Wel hadden we flexibeler kunnen optreden op de dag zelf en is het vooral een kwestie om de dialoog met initiatiefnemers aan te gaan", aldus burgemeester Van der Velden.

In de voorbereidingen om de streetrave te voorkomen hebben gemeente, politie en justitie het COT gevraagd mee te kijken en het optreden te evalueren. Belangrijkste reden daarvoor was het gebrek aan ervaring met grootschalig politieoptreden, het zogenaamde GBO (Grootschalig Bijzonder Optreden).

De belangrijkste conclusies.
De vergunningaanvraag voor de streetrave is niet kritisch genoeg bekeken. Daar tegenover staat dat organisatoren bewust niet alle informatie hebben verstrekt. Door een snel besluit om de streetrave niet toe te staan kon op korte termijn het politieoptreden worden voorbereid. Voor het scenario hiervan is uitgegaan van het verloop van de streetrave 2006 in Den Bosch. Er waren geen alternatieve scenario's, waardoor flexibiliteit in het politieoptreden niet mogelijk bleek. Gezien het aantal demonstranten had bijvoorbeeld eerder afgeschaald kunnen worden. De grootschalige aanpak was terecht gezien het scenario en het besluit de streetrave te voorkomen. De manier waarop mensen tegemoet werden getreden door de politie was effectief, maar leidde er ook wel eens toe dat mensen weggestuurd werden die niets met de streetrave te maken hadden. Registratie van aanhoudingen en vorderingen had inzicht kunnen geven in het aantal mensen dat op de streetrave is afgekomen. De gemeente had over het grootschalige politieoptreden op de dag zelf beter kunnen communiceren met het publiek.

Toekomst
Het college van burgemeester en wethouders is tevreden met het rapport, dat een heldere weergave en analyse van de gebeurtenissen rond de streetrave geeft. Burgemeester Van der Velden:"Het is kritisch, maar de kennis en informatie die we nu met dit rapport hebben, biedt goede handvatten voor gemeente, politie, justitie en voor organisatoren van soortgelijke activiteiten om in de toekomst dergelijke situaties beter in te schatten. Daarom is dit rapport ook zo belangrijk. Het geeft ons de kans om het beleid en de uitvoering bij te stellen en waar nodig te verbeteren".

Breda, 15 februari 2008

Te downloaden:

* COT Evaluatie Streetrave Breda 20122007.pdf