Universiteit Maastricht

Persberichten 2008

15 februari 2008
Prof. dr. Jan Willems in stuurgroep Aanpak Kindermishandeling

De minister voor Jeugd en gezin, André Rouvoet, heeft prof. dr. J.C.M. (Jan) Willems van de Universiteit Maastricht en de Vrije Universiteit Amsterdam gevraagd toe te treden tot de stuurgroep Aanpak Kindermishandeling onder voorzitterschap van de Rotterdamse burgemeester Ivo Opstelten. Deze stuurgroep zal een stimulerende en controlerende rol gaan spelen bij de aanpak van kindermishandeling. Een van de taken is het aanjagen van de landelijke invoering van de zogenaamde Regionale Aanpak Kindermishandeling (zie www.raak.org). Willems is de eerste en enige hoogleraar Rechten van het kind in Nederland.

Uit onderzoek van de Vrije Universiteit en de Universiteit Leiden bleek de omvang van kindermishandeling minimaal het dubbele te zijn van eerdere schattingen. In verhouding tot andere welvarende landen steken de Nederlandse cijfers ongunstig af. De minister beschouwt kindermishandeling als een groot kwaad, maar gelukkig betreft het hier, volgens Willems, een kwaad dat voor een groot deel is te voorkomen en uit te bannen.
De minister zal de stuurgroep op 25 februari in Den Haag installeren. De namen (en functies) van de overige leden zijn, naast voorzitter Ivo Opstelten: Eric Akerboom (korpschef Brabant-Noord); Pia Dijkstra (tv-verslaggever); Hans Esmeijer (gedeputeerde van de provincie Gelderland); Corrie Noom (wethouder van de gemeente Zaanstad); Rieke Samson-Geerlings (Procureur-Generaal); Kars Veling (directeur van de Johan de Witt scholengroep uit Den Haag); Gemma Tielen / Jan Smid (de (plv.) directeur Jeugdbeleid).

Prof dr. Jan Willems is verbonden aan de Capaciteitsgroep Internationaal en Europees Recht en het Centrum voor de Rechten van de Mens van de Universiteit Maastricht. Daarnaast is hij vanwege de stichting Defence for Children International-Nederland (DCI/ECPAT) verbonden aan de VU in Amsterdam als de eerste - en tot nu toe enige - hoogleraar Rechten van het kind in Nederland. Hij is auteur van tal van publicaties op het gebied van kinderrechten, kindermishandeling, opvoeding en ouderschap. In Wie zal de opvoeders opvoeden? - verschenen in 1999 - toonde hij aan dat de rechten van kinderen en hun opvoeders in Nederland structureel worden geschonden, met grootschalige kindermishandeling en andere vermijdbare schade als gevolg.
Hoewel diverse voorstellen uit dit handboek inmiddels zijn ingevoerd of op zijn minst bespreekbaar geworden, kent Nederland nog steeds geen algemene educatie voor aanstaande ouders en structurele ondersteuning van ouders met betrekking tot sensitief (aanvoelend) en consequent (grenzen stellend) opvoeden. Ook het regelen van goede pleegzorg of adoptie vóór of zo snel mogelijk na de geboorte van een kind in evidente gevallen van ongeschikt ouderschap is nog steeds eerder uitzondering dan regel. Daarnaast blijven tal van voorzieningen voor ouders en kinderen - zoals jeugdgezondheidszorg, kinderopvang, onderwijs en jeugdzorg - hardnekkig onder de maat van kinderrechtelijke standaarden. Kindermishandeling is een symptoom van collectief falen op velerlei gebied, zo stelt Willems. Maar met de juiste combinatie van kennis, passie en investeringen acht hij grote verbeteringen mogelijk.

Willems is tevens naamgever, medeoprichter en bestuurslid van de stichting RAAK (Reflectie- en Actiegroep Aanpak Kindermishandeling). Tot de taken van de stuurgroep hoort het aanjagen van de landelijke invoering van de zogenaamde RAAK-aanpak van kindermishandeling (zie www.raak.org). Andere aandachtspunten van de stuurgroep zijn de publiekscampagne over opvoeden zonder geweld en vernedering en de rol van het strafrecht bij kindermishandeling. Daarnaast kan de stuurgroep aanbevelingen doen aan de minister over de koers en de strategie van het beleid.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Femke Kools, tel. 043 3885230, e-mail Femke.kools@ssc.unimaas.nl De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/ Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Leading in Learning
Based in Europe, focused on the world. Maastricht University is a stimulating environment. Where research and teaching are complementary. Where innovation is our focus. Where talent can flourish. A truly student oriented research university.