Afscheid van collegelid Zevenbergen

15/02/2008 13:06



Algemene Rekenkamer



Drs. P. Zevenbergen, collegelid van de Algemene Rekenkamer, stopt dit najaar met deze werkzaamheden en gaat met pensioen. Bij Koninklijk Besluit van 30 januari 2008 is hem per 1 oktober 2008 eervol ontslag verleend door Hare Majesteit de Koningin.

Pieter Zevenbergen is sinds mei 1999 lid van de Algemene Rekenkamer. Dit Hoog College van Staat wordt bestuurd door drie collegeleden. Saskia J. Stuiveling is momenteel president. Pieter Zevenbergen en Gerrit de Jong maken ook deel uit van het college.

Zevenbergen (1940, Strijen) treedt op eigen verzoek terug; een collegelid van de Algemene Rekenkamer is 'voor het leven' benoemd. Gedurende de negen jaar dat Zevenbergen deel uitmaakt van het college heeft hij zich toegelegd op uiteenlopende onderzoeksonderwerpen. Ontwikkeling in toezicht, publiek-private samenwerking en rechtspersonen met een wettelijke taak (rwt's) hebben zijn speciale aandacht. Daarnaast is Zevenbergen een pleitbezorger van het internationale werk van de Algemene Rekenkamer. Zo heeft hij een actieve rol gespeeld bij grensoverschrijdend milieuonderzoek en bij de opbouw van rekenkamers in diverse landen, vooral in Afrika. Voordat Zevenbergen tot lid van de Algemene Rekenkamer werd benoemd, was hij voor de VVD wethouder in Zoetermeer, burgemeester van Ameland, van Voorst en van Bergen op Zoom en dijkgraaf van het Hoogheemraadschap Delfland. Zijn brede belangstelling komt ook tot uiting in de vele maatschappelijke bestuursfuncties die hij naast zijn collegelidmaatschap bekleedt, onder meer in de (internationale) wielersport.

Werving nieuw lid college Algemene Rekenkamer
Op 16 februari 2008 start de werving voor een nieuw collegelid van de Algemene Rekenkamer. Zoals de Comptabiliteitswet voorschrijft doet het college van de Algemene Rekenkamer een openbare aanbeveling van zes personen aan de Tweede Kamer. De Tweede Kamer maakt daarop volgend een bindende voordracht aan de regering van drie namen. De Tweede Kamer is daarbij niet gebonden aan de aanbevelingslijst van de Algemene Rekenkamer. Het lid van de Algemene Rekenkamer wordt bij Koninklijk Besluit voor het leven benoemd.