Politie Twente

Persberichten Politie Twente vrijdag 15 februari 2008

Reeks strafbare feiten opgelost door aanhouding 14 jongeren

Haaksbergen

De politie in Haaksbergen heeft met de aanhoudingen van 14 Haaksbergse jongeren een reeks misdrijven opgelost die sinds augustus 2007 zijn gepleegd.

Naar aanleiding van verschillende meldingen in de tweede helft van 2007 waarbij onder meer sprake was van vernielingen, brandstichtingen en intimidaties is door de politie in Haaksbergen een onderzoek ingesteld naar een groep jongeren die van deze strafbare feiten verdacht werd.

In december 2007 is een 17-jarige jongen uit Haaksbergen aangehouden en in verzekering gesteld. De jongen wordt onder meer verdacht van diefstallen bij verschillende jeugdinstellingen in Haaksbergen. Woensdag 9 januari 2008 heeft de politie een oproep gedaan met het verzoek aan eventuele slachtoffers zich te melden. (Zie onderstaand persbericht.)

Na voortzetting van het onderzoek bleek dat de aangehouden verdachte zich, samen met circa 13 andere jongeren, in de periode van 1 augustus 2007 tot begin januari 2008 aan ruim 25 misdrijven, waaronder diefstallen, vernielingen en mishandelingen, hebben schuldig gemaakt. In de maand januari en de eerste week van februari zijn de 13 andere jongens, variërend in leeftijd tussen 12 en 17 jaar, aangehouden.

Het zwaarste delict in de reeks misdrijven is een poging tot diefstal met geweld in een woning aan de Akker in Haaksbergen. De 70-jarige bewoner, die bij het incident door een drietal jongens in het gezicht werd geslagen, wist door adequaat te reageren te voorkomen dat het drietal zijn woning binnendrong.

Daarnaast is gebleken dat de jongens groepsgewijs in verschillende samenstellingen, stelselmatig andere jongeren lastig vielen, door hen te bedreigen, onder andere via internet. Ook heeft de groep jongeren voor veel onrust in Haaksbergen gezorgd.

Alle verdachten zijn inmiddels verhoord en acht van hen zijn na drie dagen voorarrest geleid voor de Officier van Justitie te Almelo. Drie verdachten zijn in bewaring gesteld en verblijven momenteel in een jeugdinrichting. De overigen zijn, in afwachting van de terechtzitting, onder voorwaarden in vrijheid gesteld. (07-105677/07-158958)

Onderstaand cursief het persbericht van 9 januari 2008

Jongeren aangehouden na reeks strafbare feiten

Haaksbergen

De politie in Haaksbergen heeft sinds december 2007 een viertal jongeren aangehouden. De jongeren worden er van verdacht in groepsverband zich schuldig te hebben gemaakt aan verschillende strafbare feiten, gepleegd in de gemeente Haaksbergen.

De politie is eind 2007 gestart met een onderzoek naar een groep jongeren die overlast veroorzaakt in Haaksbergen. De jongeren maken zich schuldig aan het veroorzaken van overlast, dat gepaard gaat met het plegen van verschillende strafbare feiten, waaronder diefstal, vernieling, bedreiging en belediging.

Sinds december j.l. zijn een viertal Haaksbergse jongeren, variërend in leeftijd tussen 14 en 17 jaar, aangehouden en in verzekering gesteld. De jongeren worden onder meer verdacht van diefstallen bij verschillende jeugdinstellingen in Haaksbergen. Meerdere aanhoudingen in dit verband worden niet uitgesloten.

De politie in Haaksbergen heeft het vermoeden dat meerdere mensen de afgelopen tijd slachtoffer zijn geworden van deze groep jongeren. Zij worden verzocht, indien zij dit tot op heden nog niet hebben gedaan, zich te melden bij de politie. Dit kan op het politiebureau in Haaksbergen, of telefonisch via 0900-8844. Tevens is het mogelijk anoniem contact op te nemen met de politie via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. (07-105677)

Jongens bedreigen NS-personeel

Almelo

Een 14-jarige jongen uit Enschede en een 17-jarige jongen uit Vroomshoop werden donderdag 14 februari aangehouden, omdat zij op het station in Almelo personeel van de Nederlandse Spoorwegen hebben bedreigd en beledigd.

Op donderdag 14 februari werd omstreeks 08.30 uur gemeld dat een jongen zich bedreigend uitliet tegen NS-personeel op het station in Almelo. Ter plaatse spraken agenten met een 53-jarige werknemer van de NS. Hij vertelde dat zij de jongen, een 14-jarige Enschedeër, hadden willen bekeuren, omdat hij een sigaret rookte in de stationshal. Toen zij de jongen aanspraken, liet deze zich beledigend en bedreigend uit tegen het personeel, waarbij hij in de richting van een van de medewerkers spuugde. De 14-jarige werd aangehouden. Tijdens de aanhouding van de 14-jarige liet een 17-jarige jongen uit Vroomshoop zich eveneens beledigend en bedreigend uit tegen het NS-personeel. Ook de 17-jarige werd daarop aangehouden.

De 17-jarige jongen uit Vroomshoop kon, na een verklaring te hebben afgelegd, in de loop van donderdagmiddag weer in vrijheid worden gesteld. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt. De 14-jarige jongen uit Enschede is voor verder onderzoek in verzekering gesteld. (08-019161)

Twee aanhoudingen en hennepkwekerij aangetroffen na onderzoek

Rijssen/Oldenzaal

Een 32-jarige man en een 25-jarige vrouw uit Oldenzaal werden donderdag 14 februari aangehouden, omdat in woningen aan de St. Josephstraat en de Ereprijs in hun woonplaats, al dan niet ontmantelde, hennepkwekerijen werden aangetroffen.

Op woensdag 13 februari hield de politie een 32-jarige vrouw uit Rijssen aan, omdat een dag eerder in haar woning aan de Vincent van Goghstraat een hennepkwekerij was aangetroffen (zie onderstaande cursieve berichten). Het onderzoek werd voortgezet, waaruit bleek dat mogelijk in een tweetal woningen in Oldenzaal ook hennepkwekerijen aanwezig zouden kunnen zijn.

Op donderdag 14 februari werd een woning aan de St. Josephstraat in Oldenzaal gecontroleerd op aanwezigheid van een kwekerij. In de woning werden goederen aangetroffen, die er op wezen dat er daadwerkelijk een hennepkwekerij had gezeten, maar dat deze reeds ontmanteld was. De 25-jarige bewoonster van de woning en een 32-jarige man, eigenaar van het pand, waren bezig overblijfselen van de kwekerij in een auto te laden. Beiden werden aangehouden. In een woning aan de Ereprijs in Oldenzaal, die door de 32-jarige man bewoond wordt, werd na voortzetting van het onderzoek een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen, bestaande uit 167 planten. Tevens werd een zogenaamde 'kweekkast' met nog eens 300 stekjes van hennepplanten aangetroffen. Alle planten en aangetroffen apparatuur om de kweek mogelijk te maken werden in opdracht van de Officier van Justitie in beslag genomen en vernietigd.

De 25-jarige Oldenzaalse kon, na een verklaring te hebben afgelegd, in de loop van donderdagavond 14 februari weer in vrijheid worden gesteld. De 32-jarige man uit Oldenzaal is voor verder onderzoek in verzekering gesteld. De 32-jarige vrouw uit Rijssen zit eveneens nog in verzekering. (08-019156)

Hieronder, cursief gedrukt, de persberichten van donderdag 14 en woensdag 13 februari j.l.:

Verdachte hennepkwekerij aangehouden

Rijssen

Een 32-jarige vrouw uit Rijssen werd woensdagmiddag 13 februari aangehouden, omdat in haar woning aan de Vincent van Goghstraat een in werking zijnde hennepkwekerij werd aangetroffen.

Op dinsdag 12 februari trof de politie in een woning aan de Vincent van Goghstraat in Rijssen een hennepkwekerij aan. De kwekerij werd ontmanteld. De politie stelde een onderzoek in naar de eigenaar van de kwekerij. Naar aanleiding van het onderzoek kon op woensdag 13 februari de 32-jarige huurster van de woning worden aangehouden. De vrouw werd voor verder onderzoek in verzekering gesteld. (08-018512)

Hennepkwekerij opgerold

Rijssen

In een woning aan de Vincent van Goghstraat in Rijssen werd dinsdag 12 februari een hennepkwekerij aangetroffen en ontmanteld.

Op dinsdag 12 februari werd gemeld dat in een woning aan de Vincent van Goghstraat in Rijssen mogelijk een hennepkwekerij was gevestigd. Omstreeks 16.30 uur trof de politie inderdaad een in werking zijnde hennepkwekerij van 605 planten aan. De kwekerij werd ontmanteld, waarbij alle planten en aangetroffen apparatuur om de kweek mogelijk te maken in opdracht van de Officier van Justitie in beslag werden genomen. (08-018512)

Man zwaait met kapmes

Enschede

Een 30-jarige man uit Enschede werd donderdag 14 februari aangehouden, omdat hij op De Klomp in Enschede meerdere mensen bedreigd heeft met een kapmes.

Op donderdag 14 februari werd omstreeks 22.00 uur gemeld dat een man met een kapmes mensen bedreigde op De Klomp in Enschede. Ter plaatse troffen agenten een 30-jarige man uit Enschede aan, die in het bezit van een groot kapmes bleek te zijn. De man werd aangehouden, waarbij tevens een vlindermes werd aangetroffen. De agenten spraken met een 22-jarige man uit Enschede. Hij vertelde dat hij samen met een paar huisgenotes, twee vrouwen van 22 en 24 jaar, terugkeerde uit de stad. Op De Klomp werd hij aangesproken door de man met het kapmes, die de 22-jarige er van verdacht betrokken te zijn geweest bij onenigheid in het centrum van Enschede, eerder die avond. De man dreigde de 22-jarige met het mes te verwonden. Toen de 22-jarige, met behulp van zijn beide huisgenotes, de man er van wist te overtuigen dat hij hier niets van wist, liet de man hem verder met rust. De 22-jarige deed aangifte van bedreiging.

De 30-jarige Enschedeër werd na zijn aanhouding overgebracht naar het politiebureau in Enschede, waar hij voor verder onderzoek in verzekering is gesteld. (08-019645)

Twee jongens aangehouden na mishandeling

Enschede

Een 14-jarige en een 16-jarige jongen uit Enschede werden donderdag 14 februari aangehouden, omdat zij op de Wesselernering in hun woonplaats een 36-jarige plaatsgenoot mishandeld hebben.

Op donderdag 14 februari werd omstreeks 15.15 uur gemeld dat er een man mishandeld was op de Wesselernering in Enschede. Ter plaatse spraken agenten met een 36-jarige man uit Enschede. Hij vertelde dat hij door een tweetal jongens geschopt en geslagen was. De 36-jarige werd door de twee jongens mishandeld, omdat hij hen aansprak op het feit dat één van hen met zijn fiets een bejaarde man bijna omver had gereden. De 36-jarige deed aangifte van mishandeling.

De jongens gingen er na de mishandeling vandoor op een fiets. Naar aanleiding van een signalement, dat door de aangever werd gegeven, ging de politie in de omgeving op zoek naar de jongens. Op de Bentelobrink werd het duo aangetroffen. Beide jongens, een 14-jarige en een 16-jarige Enschedeër, werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Zij zijn beide voor nader onderzoek in verzekering gesteld. (08-019499)

Kettingbotsing A1, negen voertuigen, één gewonde

Bornerbroek

Bij een kettingbotsing op de A1 in Bornerbroek, ter hoogte van het Twentekanaal, botsten op 14 februari rond 17.50 uur, negen voertuigen op elkaar. Daarbij raakte één bestuurster gewond.

Op donderdag 14 februari, rond 17.50 uur, reed een 54-jarige automobilist uit Enschede over de rijbaan van de A1, komende uit de richting Rijssen en rijdende in de richting Azelo. Ter hoogte van het Twentekanaal remde deze bestuurder. Dit werd te laat gezien door een achter hem rijdende automobiliste, een 47-jarige vrouw uit Oldenzaal, die achterop de auto botste. Zij werd hierin gevolgd door nog zeven andere automobilisten respectievelijk een 24-jarige man uit Polen, een man (leeftijd onbekend) uit Enschede, een 42-jarige en 27-jarige man uit Hengelo, een 50 jarige vrouw uit Almelo, een 21-jarige man uit Raalte en als laatste een 41-jarige man uit Enschede, die allen op elkaar botsten.

De 50-jarige vrouw uit Almelo raakte bij deze aanrijding gewond. Zij werd door de brandweer uit haar auto gehaald en met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. Alle auto's werden zodanig beschadigd dat zij door een sleper moesten worden afgesleept. De auto's van de 27-jarige Hengeloër en de 21-jarige Raaltenaar waren zodanig beschadigd dat het kentekenbewijs door de politie werd ingenomen. De afdeling Verkeersongevallen Analyse doet onderzoek naar de oorzaak van deze aanrijding. De A1 werd door de politie voor sporenonderzoek afgezet en rond 20.15 weer vrijgegeven. (08-019560)

Wildplasser wordt wild

Enschede

Een 25-jarige man uit Enschede werd op 15 februari rond 01.25 betrapt op wildplassen op de Walstraat. Hij probeerde te ontkomen en verzette zich tegen zijn aanhouding.

Op vrijdag 15 februari, rond 01.25 uur, betrapten surveillerende agenten een 25-jarige man uit Enschede, terwijl hij in het openbaar stond te urineren tegen de muur van een winkel aan de Walstraat. Toen de agenten de man aanspraken ging hij ervan door. Na een korte achtervolging te voet konden de agenten de man staande houden. Toen de agenten hem aanspraken greep de man plotseling één van de agenten vast. Er ontstond een korte worsteling waarbij de verdachte zich hevig verzette. Hierna werd de man aangehouden en geboeid overgebracht naar het politiebureau. Hij werd ingesloten. De politie maakt proces-verbaal op voor wildplassen en verzet tegen aanhouding. De Enschedeër werd in de loop van de ochtend heengezonden. (08-019669)

Automobilist rijdt met ongeldig verklaard rijbewijs

Enschede

Een 26-jarige inwoner van Enschede werd op 14 februari rond 14.00 uur betrapt op het besturen van een auto op de Oostveenweg, terwijl zijn rijbewijs ongeldig verklaard was.

Op donderdag 14 februari rond 14.00 uur, controleerden agenten op de Oostveenweg de bestuurder van een personenauto. Bij deze controle bleek dat het rijbewijs van de bestuurder, een 26-jarige man uit Enschede, in 2007 ongeldig verklaard was in verband met recidive rijden onder invloed van alcohol. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na het afleggen van een verklaring werd hij later die dag heengezonden.De politie maakt proces-verbaal op. (08-019373

Fietser gewond na aanrijding met auto

Hengelo

Een 36-jarige vrouw uit Hengelo raakte op 14 februari rond 11.50 uur gewond toen zij op de kruising Krabbenbosweg Geerdinksweg, werd aangereden door een afslaande automobilist.

Op 14 februari, rond 11.50 uur, reed een 37-jarige man uit Hengelo in zijn auto over de rijbaan van de Geerdinksweg. Hij kwam uit de richting van de Oelerweg en was voornemens op de kruising Geerdinksweg-Krabbenbosweg linksaf te slaan en de Krabbenbosweg op te rijden. Hij verleende bij deze actie geen voorrang aan de hem op de Geerdinksweg tegemoetkomende 36-jarige vrouw uit Hengelo op de fiets. Zij botsten op elkaar, waarbij de fietsende vrouw gewond raakte en met onbekend letsel naar het ziekenhuis werd gebracht. Zowel auto als fiets raakten tengevolge van de aanrijding beschadigd. (08-019292)

Aanrijding met taxibusje, twee gewonden

Almelo

Een 25-jarige automobilist uit Almelo reed op 15 februari rond 07.00 uur op de kruising H. Roland Holstlaan-A35 in Almelo door het rode licht en kwam in aanrijding met een taxibusje. Twee inzittenden van deze taxibus raakten gewond.

Op vrijdag 15 februari, rond 07.00 uur, reed een 25-jarige Almeloër als bestuurder van een bestelauto over de H. Roland Holstlaan in Almelo, in de richting van de A35. Bij de kruising met de A35, waar het verkeer geregeld werd door verkeerslichten, zag de Almeloër te laat dat het voor hem geldende verkeerslicht rood licht uitstraalde. Een voor hem van links komende taxibus, bestuurd door een 50-jarige vrouw uit Enschede, was inmiddels de kruising opgereden. De Almeloër probeerde door krachtig te remmen nog een aanrijding te voorkomen maar botste toch vol in de flank van de taxibus.

Één van de inzittenden, een 16-jarige jongen uit Hengelo, alsmede de 50-jarige bestuurster van de taxibus, werden met onbekend letsel naar het ziekenhuis vervoerd. De brandweer heeft de portieren van de taxibus losgeknipt om de 16-jarige jongen uit de taxi te kunnen tillen. Beide voertuigen zijn met zware schade afgesleept. De politie maakt proces-verbaal op. (08019706)

tel. : 053-4555588


---- --