Vereniging Milieudefensie


Brief aan de regering over Hoeksche Waard

Op 29 januari 2008 heeft Milieudefensie een brief gestuurd aan minster Van der Hoeven van Economische Zaken en minster Cramer van VROM over de Hoeksche Waard. Aanleiding was het onderzoek van het Ruimtelijk Planbureau en het Centraal Planbureau naar mogelijk alternatieve locaties voor het geplande bedrijventerrein in de Hoeksche Waard.

In de brief roept Milieudefensie de minister op serieus onderzoek te laten doen waarin de behoefte aan nieuwe bedrijventerreinen opnieuw bekeken wordt. Milieudefensie schat de behoefteraming lager in dan de Planbureaus, ook omdat het huidige beleid gericht is op extensivering van het ruimtegebruik en functiescheiding.

De aanleg van nieuwe bedrijventerreinen zal overbodig blijken. Door middel van herstructurering van oude bedrijventerreinen en het invoeren van een herstructeringsfonds kan ruimschoots in de bestaande behoefte worden voorzien.

Het onderzoek van de Planbureaus gaat ervan uit dat de extra vraag naar bedrijventerreinen vastligt. Daardoor blijft de omvang van de vraag en de mate waarin het al bestaande aanbod in die vraag kan voorzien buiten beschouwing.

Brief aan de regering over Hoeksche Waard