Gemeente Gouda


Gemeente Gouda en Mozaïek Wonen starten
Ontwikkelingsmaatschappij (15-2-2008)

Op 14 februari 2008 start de Ontwikkelingsmaatschappij Binnenstad (OMB) Gouda B.V.. De gemeente Gouda en Mozaïek Wonen participeren beide voor 50% in deze B.V.. Doel van OMB is het bestrijden van de verkrotting van sommige delen van de Goudse binnenstad.

De heer Jan Smit, ervaren Goudse bouwondernemer, is inmiddels benoemd tot directeur van OMB. "Winst is niet het oogmerk van de B.V.. Daarin onderscheidt OMB zich van beleggers en ontwikkelaars. Het opknappen van de binnenstad staat voorop", zegt directeur Jan Smit. "Welke delen van de stad we daarbij precies voor ogen hebben houden we nog even voor onszelf. We willen het speculanten niet al te makkelijk maken. Maar ik verwacht binnen afzienbare tijd - dan praat ik over enkele maanden - ons eerste concrete project te kunnen aankondigen."

Ook wethouder Menkveld is enthousiast: "We hebben hiermee een instrument om ervoor te zorgen dat de stad straks in topconditie is. De tandarts zorgt voor goed onderhoud van je gebit en panden hebben dat ook nodig. Als eigenaren hier niet voor kunnen zorgen, hebben we met de OMB de mogelijkheid om toch voor een goed onderhouden pand te zorgen. Daar profiteren de bewoners van de stad van, maar de toeristen ook natuurlijk".

Eerdere initiatieven van marktpartijen om slechte delen van de binnenstad aan te pakken hebben niet het gewenste resultaat opgeleverd. Dat is grotendeels te verklaren vanuit het feit dat een ontwikkelaar alleen investeert in projecten waar hij geld mee kan verdienen. Voor de OMB geldt deze randvoorwaarde niet. Het gaat om de maatschappelijke winst, dáár profiteert de hele stad van. De manier van werken is dat de gemeente en Mozaïek geld lenen aan de OMB waarmee verwaarloosde panden kunnen worden opgekocht en verbouwd. Die leningen lost OMB weer af nadat de opgeknapte panden zijn verkocht.