Gemeente Elburg


Autowassen liever niet op straat

De Houtrustweg en de Speelbrinkweg zijn twee woonstraten die in het kader van grootonderhoud zijn gerenoveerd. Nu de werkzaamheden zijn afgerond is een nieuwe stap gezet naar de verbetering van de leefomgeving en het milieu.
Infiltratieriool

In de straat is een infiltratieriool aangelegd naast het bestaande riool. Het regenwater dat op de straat valt wordt via een kolk naar dit infiltratieriool afgevoerd. Hierna infiltreert dit regenwater in de ondergrond. Dit heeft een groot aantal voordelen. De capaciteit van het bestaande riool neemt enorm toe. Het relatief schone regenwater hoeft niet gezuiverd te worden. Het aantal overstorten naar open water neemt af. Nadeel is dat buiten het regenwater ook andere ongewenste vloeibare zaken de kolk in verdwijnen en daarmee de grond in.

Wasbonactie 110208 (400)

Autowassen

Een goed voorbeeld is het wassen van uw auto op straat. Bij het autowassen op straat komen reinigingsmiddelen, olieresten, metalen, zouten en andere stoffen op de weg en verdwijnen via het infiltratieriool rechtstreeks in de bodem/grondwater. Een onwenselijke situatie. Ter illustratie: jaarlijks komt in Nederland door het autowassen op straat meer dan 3,5 miljoen kilo slib op straat terecht. Aan milieubelastende stoffen spoelt er minimaal 100 ton het milieu in. Dit in tegenstelling tot carwash-installaties waar het vuil opgevangen en afgevoerd wordt en waarbij minimaal 80% van het water gerecycled wordt. Bovendien is volgens de Bovag het wassen van de auto in een autowasserij niet alleen beter voor het milieu, maar ook beter voor de lak van uw auto!

Om het autowassen te stimuleren heeft de gemeente de bewoners van de twee gerenoveerde straten een gratis autowasbon gegeven.

Wethouder Wessel overhandigde maandag 11 februari bij Shell tankstation `Van de Vegte' aan één van de bewoners van de gerenoveerde straten persoonlijk een gratis wasbon.