Raad van de Europese Unie

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/cfsp/98754.pdf (

P E R S

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE

Brussel, 14 februari 2008
6274/08 (Presse 36)
P 19/08
(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de vrijlating van mensenrechtenactivisten in Oezbekistan

De Europese Unie is verheugd dat tussen 2 en 4 februari 2008 in Oezbekistan vier mensenrechtenactivisten, namelijk Saidjahon Zainabitdinov, Ikhtior Khamraev, Ulugbek Kattabaev en Bobomurod Mavlanov, zijn vrijgelaten en dat de proeftijd van twee andere mensenrechtenactivisten, Gulbahor Turaeva en Umida Niazova, die vorig jaar uit de gevangenis zijn vrijgelaten, is ingetrokken. Dit is een positieve stap in de bevordering en bescherming van de mensenrechten in Oezbekistan.
Niettemin neemt de Europese Unie er nota van dat een aantal mensenrechtenactivisten nog in hechtenis wordt gehouden. De EU blijft met name ernstig bezorgd over de opsluiting van Mutabar Tadjibaeva. De Europese Unie herhaalt haar oproep aan de regering van Oezbekistan om alle mensenrechtenactivisten spoedig vrij te laten. De Europese Unie moedigt Oezbekistan aan vorderingen te blijven maken om de eerbiediging van de mensenrechten en de fundamentele vrijheden, alsook van de rechtsstaat, te waarborgen.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaatlidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede de Republiek Moldavië, Armenië en Georgië, sluiten zich bij deze verklaring aan.
* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R US S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 8 0 2 6 press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom