Vlaamse Overheid

arbeidsgehandicapten door lokale besturen

Vlaamse Regering stimuleert aanwerving arbeidsgehandicapten door lokale besturen

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 15 februari 2008

De Vlaamse Regering heeft beslist om lokale en provinciale besturen financieel te ondersteunen bij de aanwerving en tewerkstelling van personen met een arbeidshandicap. Op dit moment bestaat reeds een zgn. "integratiepremie" voor de aanwerving van arbeidsgehandicapten, maar deze is enkel van toepassing op werkgevers uit de privé-sector.

Minister KEULEN: "Lokale en provinciale besturen hebben als overheid ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. We hanteren reeds jarenlang een streefcijfer van 2% arbeidsgehandicapten, maar onderzoek toont aan dat slechts een minderheid van de gemeenten dit cijfer ook haalt. Het gemiddelde ligt voor alle gemeenten momenteel op 1,6%. We willen de steden, gemeenten en provincies met een Vlaamse ondersteuningspremie nu financieel een duwtje in de rug geven, zodat zij meer personen met een arbeidshandicap aan het werk kunnen stellen. Dit is een win-win-win situatie; het bestuur wordt financieel gecompenseerd voor aanpassingen aan de arbeidsplek (bv. voor minder mobiele mensen) of eventueel rendementsverlies en de persoon met een arbeidshandicap kan zichzelf ten volle bewijzen in het reguliere arbeidscircuit. Tenslotte wint ook de actieve samenleving. In plaats van iemand thuis een uitkering te geven, kan die persoon met de beperktere loonkostensubsidie nu aan het werk."

Om dit te bereiken wordt een groeipad voorzien over 5 jaar van 580 personen op kruissnelheid in 2012. Dit betekent volgende budgettaire kost:
2008 : 0,4 mio
2009 : 1,6 mio
2010 : 2,5 mio
2011 : 3,4 mio
2012 : 4,4 mio
Het budgettair groeipad dat voorzien wordt voor deze Vlaamse ondersteuningspremie (VOP) maakt het mogelijk om in de eerstkomende jaren aanzienlijk meer mensen met een arbeidshandicap te laten instromen.

De cyclus verloopt als volgt :

Gedurende het eerste jaar bedraagt de VOP 40% van de loonkost, en verlaagt vanaf het daaropvolgende jaar naar het basisniveau van 30%. Vanaf het 5de jaar zakt de premie naar het basisniveau van 20% voor deze premies waarvoor geen verhoging werd gevraagd. De premie zal naar analogie met de private sector uit twee delen bestaan: een premie om de werkplaats aan te passen aan de tewerkstelling van arbeidsgehandicapten en een loonkostensubsidie. Om dit mogelijk te maken zal een ontwerp van decreet worden opgesteld.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Peter Dejaegher, woordvoerder van minister Keulen Tel: 02 552 65 10
GSM: 0478 90 89 57
Email: persdienst.keulen@vlaanderen.be