Vlaamse Overheid

meldpunten in de steden zullen bemiddelen

Vlaanderen strijdt tegen discriminatie. 13 meldpunten in de steden zullen bemiddelen

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 15 februari 2008

Op initiatief van Kathleen VAN BREMPT, Vlaams minister van Gelijke Kansen heeft de Vlaamse Regering vandaag het ontwerpdecreet 'gelijke kansen en gelijke behandelingsbeleid' goedgekeurd. Met het decreet zet de Vlaamse Regering de Europese richtlijnen over antidiscriminatie om in Vlaamse regelgeving. Maar Vlaanderen gaat een stap verder dan Europa: naar federaal voorbeeld werd de lijst met discriminatiegronden en beleidsdomeinen fors uitgebreid. Bovendien zal in elke centrumstad een meldpunt discriminatie worden opgericht. De eerste vijf meldpunten gaan al dit jaar van start: Antwerpen, Mechelen, Leuven, Gent en Genk.

Kathleen Van Brempt: "Met dit decreet geven we een duidelijk signaal: Vlaanderen tolereert discriminatie niet. Bovendien verlagen we met de oprichting van meldpunten in dertien centrumsteden de drempel om een klacht in te dienen. Toch is het zeker niet onze bedoeling om iedereen naar de rechtbank te jagen. De meldpunten zullen in de eerste plaats preventief werken en bemiddelen."

Decreet biedt brede juridische bescherming

Met het nieuwe decreet biedt Vlaanderen bescherming en een oplossing in geval van discriminatie op grond van: geslacht (inclusief transseksualiteit), ras, huidskleur, afkomst, nationale of etnische afstamming, leeftijd, seksuele geaardheid, burgerlijke staat, geboorte, vermogen, geloof of levensbeschouwing, politieke overtuiging, taal, gezondheidstoestand, handicap, fysieke of genetische eigenschap, sociale positie en nationaliteit.

Het nieuwe decreet specificeert bovendien de domeinen waarbinnen discriminatie niet kan. Het gaat om werk, gezondheidszorg, onderwijs, huisvesting, mobiliteit, cultuur, jeugd, sociale voordelen en toegang tot en deelname aan economische, sociale, culturele of politieke activiteit buiten de privé-sfeer.

Met deze ruime lijst durft Vlaanderen verder te gaan dan de Europese regelgeving. Europa legt grosso modo alleen regels op in verband met bescherming op grond van ras en geslacht én op vlak van arbeid.

Dertien meldpunten discriminatie

In opdracht van de minister maakte het Vlaams Minderhedencentrum een inventaris van de bestaande meldpunten. Daaruit blijkt dat het bestaande aanbod erg divers is, zowel op vlak van geografische verspreiding als de inhoudelijke werking. Bovendien zijn de bestaande meldpunten vaak meldpunten 'racisme'.

Door dertien meldpunten te ondersteunen, zorgt de Vlaamse minister van Gelijke Kansen ervoor dat er een meer gestructureerd en eenvormig aanbod komt. Het Vlaams Minderhedencentrum ontwikkelt immers ook een gemeenschappelijk draaiboek met een uniform stappenplan voor de afhandeling van klachten en een lijst met kwaliteitseisen.

De nieuwe meldpunten moeten meldpunten 'discriminatie' worden en moeten dus alle vormen van discriminatie aanpakken. De bestaande meldpunten racisme zullen zich omvormen tot meldpunten discriminatie. Waar er nog geen meldpunt is, wordt er één opgericht.

Nieuwe meldpunten krijgen bemiddelende en proactieve rol

Tegen 2009 zal minstens elke centrumstad een meldpunt hebben. Dit jaar zal er alvast een proeffase zijn in vijf steden: Antwerpen, Gent, Genk, Mechelen en Leuven. Tijdens die proeffase wordt bekeken hoe een meldpunt 'racisme' zich best omvormt tot een meldpunt 'discriminatie', hoe je een gloednieuw meldpunt uit de grond stampt en hoe het draaiboek er het beste uitziet.

De meldpunten moeten preventief aan de slag. Bijvoorbeeld de horecasector in een stad wil weten hoe ze ervoor kunnen zorgen dat ze op geen enkel vlak nog discrimineert. Dan is het ook de taak van het meldpunt om advies te geven en een goed gelijkebehandelingsbeleid te voeren.

Het meldpunt moet ook een laagdrempelig punt zijn waar iemand die zich gediscrimineerd voelt of is, terecht kan. De weg naar Brussel naar het Centrum van Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding is immers voor vele mensen een te grote stap. Het meldpunt zal inzetten op bemiddeling tussen slachtoffer en vermeende dader, om zo samen tot een constructieve oplossing komen.

Verankering Vlaams Gelijke Kansen beleid

Het nieuwe decreet verankert de Open Coördinatie Methode (OCM). Een succesvol gelijke kansen beleid is niet alleen de taak van de bevoegde minister , maar vraagt om een beleidsoverschrijdende strategie. Alle Vlaamse ministers stellen voor hun eigen beleidsdomeinen actieplannen rond gelijke kansen op. De Vlaamse minister van Gelijke Kansen coördineert, stimuleert en volgt deze aanpak op via de OCM. Het decreet legt vast dat die actieplannen om de twee jaar moeten worden opgesteld.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Sara Vercauteren, woordvoerster van minister Van Brempt Tel: 02 552 63 00
GSM: 0495 21 56 69
Email: persdienst.vanbrempt@vlaanderen.be