KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

15-2-2008

Mooi resultaat Project 2012 tijdens WK Laser

Heftige stormen waren aan de orde van de dag tijdens het WK Laser Standard in Terrigal, Australië en dit vergde veel van de deelnemers. Vele zeilers waren niet goed voorbereidt voor de zware
weersomstandigheden en zagen hun resultaten slechter worden in de laatste fase van het kampioenschap.

De Nederlandse coach op het water, Serge Kats, vond de Laser vloot veruit de sterkste vloot die hij ooit gezien heeft. De fysieke gesteldheid en talent van de zeilers in de top is ongelooflijk, aldus Serge Kats.
Top zeilers, zoals Karl Suneson (36) SWE, Gustavo Lima (24) POR and Andreas Geritzer (Silver Fleet) AUT, die de afgelopen jaren allen in top 3 eindigden in een Wereld Kampioenschap, konden niet de juiste spirit vinden om goed te zeilen in dit sterke veld.

Karl Suneson SWE: Het is duidelijk dat ik eens goed naar mijn
trainingsschema voor het komende jaar moet gaan kijken want ik heb blijkbaar echt te weinig gedaan om me staande te houden in de top.

De Nederlandse zeilers zijn al sinds december in Australië om te trainen, wedstrijden te varen en zich voor te bereiden op het WK. De resultaten van Roelof Bouwmeester, Marc de Haas en Rutger van
Schaardenburg waren zeer bemoedigend.
Het doel van Project 2012 is de jonge zeilers leren wat aan
voorbereiding nodig is om te winnen. Tijdens dit WK en deze lange periode zijn er weer goede lessen geleerd.

Rutger van Schaardenburg, die 1 race won tijdens dit Wereld
Kampioenschap, zei: Ik moet simpel weg sneller varen als ik weinig ruimte om mij heen heb dan maak ik vaak domme foutjes. Er zijn zo veel snelle zeilers. Mijn snelheid in het kruisrak is goed maar ik moet zorgen dat ik meer voordeel haal uit drukke situaties. Ik ga nu werken aan het mentale gedeelte en de concentratie tijdens de Europees kampioenschap in Nieuwpoort, België.

Roelof Bouwmeester was zeer teleurgesteld dat hij de Gold Fleet (top 33%) niet haalde maar bouwde weer zelfvertrouwen op na goede
resultaten in de Silver Fleet. Belangrijk is dat Roelof zijn Fast Track status behoudt tot Maart 2009 doordat hij gefinisht is binnen de 40%. Dit geldt ook voor Rutger van Schaardenburg. Marc de Haas behoudt zijn B-Status.

Douwe Broekens liet een goede indruk achter bij de coaches door binnen de top 50% van dit sterke veld te finishen. Met de opgedane kennis kan hij zich nu gaan voorbereiden op het Europese seizoen.

De man van dit WK is Marc de Haas. Hij finishte op de 15de plaats, zijn beste resultaat ooit op een WK. Coach, Serge Kats, was zeer onder de indruk hoe Marc wist op te klimmen na een middelmatige start van de regatta. Na 3 races moest ik wat doen. Ik wilde niet nog een slecht WK resultaat. Ik was vastbesloten om de kracht te vinden om goed te presteren, aldus Marc.
En dit gebeurde. Hij scoorde op één dag een 5de, 12de en een 3de plaats, waardoor hij naar de 25ste plek steeg. Door middel van zijn nieuwe mentale tactiek en zijn zware fitnessprogramma heeft Marc zijn beste Gold Fleet races ooit gevaren.

Mark Littlejohn, Project Manager en coach: Het was erg jammer dat de laatste dag was afgeblazen. Marc had er erg veel zin in en was klaar om nog verder te stijgen in het overall klassement. Na drie races was hij niet blij maar was hij wel mentaal sterk genoeg op het juiste moment te presteren en met zijn geweldige bootsnelheid liet hij zijn kundigheid zien. Ik geloof dat hij nog veel verder kan komen met deze instelling.

Het Europese seizoen zal starten met een gemotiveerd en toegewijd Laser Mannen Team, die tot nu toe veel betere resultaten produceren dan de ooit gestelde doelstellingen van Watersportverbond Project 2012 in 2005.

Bondcoach Jaap Zielhuis: De zeilers in dit Project hebben een geweldig snelle progressie laten zien en zijn zeker op de goede weg om nog beter te worden. Ik kijk uit naar de volgende goede resultaten in het Europese circuit.

Resultaten Nederlanders Laser WK 2008:
Gold Fleet:
Marc de Haas 15e
Rutger van Schaardenburg 33e

Silver Fleet:
Roelof Bouwmeester 4e
Eduardo van Vianen 14e
Douwe Broekens 16e
Matthieu Moerman 46e

Internetadres: www.p2012.nl
E-mailadres:koen.verhart@watersportverbond.nl