Leefbaar Rotterdam

vrijdag, februari 15, 2008

Coalitie houdt vast aan deelgemeenten

De coalitie van PvdA, CDA, VVD en GroenLinks houdt vast aan de 300 politici in de Rotterdamse deelgemeenten. Het voorstel van Leefbaar raadslid Robert Simons (foto) om deze onnodige politieke laag af te schaffen is door hen niet overgenomen.

Tijdens de raadsvergadering van donderdag 14 februari werd het voorstel De Rotterdamse Gordiaanse knoop van Robert Simons besproken. In dit voorstel worden allerlei onderzoeken naar het Rotterdamse deelgemeentebestel beschreven. Deze onderzoeken, uitgevoerd door PvdA tot VVD en politiek onafhankelijke onderzoeken, komen allemaal tot dezelfde conclusie: het Rotterdamse deelgemeentebestel functioneert niet.

De 300 politici in de deelgemeenten zorgen voor een verschrikkelijk vergadercircus. Robert Simons: Tezamen komt alles tot uiting in stuurgroepen, (afstemmende) collegevergaderingen, bestuurlijke overleggen, strategische overleggen, bestuurlijke coördinatie-overleggen, portefeuille-overleggen en Inter Bestuurlijke Overleggen I, II en III (met een coördinerende organisatie er rondom heen). Allerlei overleggen die niet nodig zouden zijn wanneer we de politieke laag in de deelgemeenten zouden afschaffen.

Bovendien kost deze bestuurlijke drukte jaarlijks zon 40 miljoen euro. Simons: Dat is nog een conservatieve inschatting. Als je bedenkt dat deelgemeenten jaarlijks kunnen beslissen over de besteding van 30 miljoen euro, is het voor mij zonneklaar dat er iets niet klopt. Veertig miljoen uitgeven om te kunnen beslissen over de besteding van dertig miljoen: het is de wereld op zijn kop.