Ministerraad


Onderzoek marktwerking naar Tweede Kamer

Persbericht | 15-02-2008

De ministerraad heeft op voorstel van minister Van der Hoeven van Economische Zaken ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van het onderzoek Effecten marktwerkingsbeleid. In het onderzoek is gekeken naar de ontwikkeling in elf sectoren: luchtvaart, telecom, post, energie, spoorgoederenvervoer, decentraal openbaar vervoer, curatieve zorg, re-integratiediensten, kinderopvang, taxivervoer en notariaat na invoering van marktwerking. Uit het onderzoek blijkt dat de consument meer keuzevrijheid heeft gekregen, dat de doelmatigheid is gestegen en dat de toegankelijkheid gelijk is gebleven. Voor de toekomst geldt dat marktwerking een nuttig instrument is om doelmatiger te werken. Voorwaarde is wel dat het niveau van kwaliteit en toegankelijkheid wordt gewaarborgd.

Uit het rapport blijkt dat in vijf van de elf sectoren (luchtvaart, telecom, notariaat, kinderopvang en taxi) de werkgelegenheid is toegenomen. In de sectoren energie, spoorgoederenvervoer en decentraal openbaar vervoer is het gedaald doordat er efficiënter wordt gewerkt. Het uurloon (gecorrigeerd voor inflatie) is in de sectoren energie, decentraal openbaar vervoer, kinderopvang, taxi en notariaat gestegen. Bij de post, luchtvaart en telecom is dat niet het geval. De toegankelijkheid voor de consument is in bijna alle sectoren tenminste gelijk gebleven en de keuzevrijheid is toegenomen. In de sectoren luchtvaart, telecom, spoorgoederenvervoer, post en notariaat zijn de prijzen gedaald. In de zorg zijn de premies minder hard gestegen dan op basis van de verwachte zorguitgaven verwacht mocht worden. In de taxi, het decentraal openbaar vervoer en de energiesector zijn de prijzen gestegen. Voor de energie kan dit verklaard worden door de stijgende olieprijzen.

Marktwerking kan een goed instrument zijn, als het niveau van kwaliteit en toegankelijkheid wordt gewaarborgd. Het werkt alleen als er voor de consument wat te kiezen is en er genoeg prijsverschil is. Ook moet er aandacht zijn voor de 'verliezer' van marktwerking. Dit geldt met name voor de werknemers waarvan de positie onder druk komt te staan.