Technische Universiteit Eindhoven

Twee Eindhovense winnaars bij Shell BaMaprijs 2007

Geplaatst: 15 februari, 2008

De finale van de Shell Bachelor Master Prijs 2007 heeft afgelopen donderdag twee Eindhovense winnaars opgeleverd: Dominique van Mullem en Paul Robeerts. De eerste won de bachelorprijs (2500 euro), de tweede eindigde ex aequo met Rutger van Raalten van de TU Delft in de masterwedstrijd (5000 euro).

Dominique van Mullem, Paul Robeerst en Rutger van Raalten. Foto Ernst Bode.

Beide masterwinnaars kregen vijfduizend euro. Ir. Rob Routs, Executive Director Downstream van Shell, die de prijzen uitreikte, vond het niet fair om de hoofdprijs doormidden te hakken. Vandaar een dubbele hoofdprijs. De drie verliezende finalisten gingen niet met lege handen naar huis: zij kregen ieder een aanmoedigingsprijs van 500 euro.

De finale van de Shell Bachelor Master Prijs 2007 vond plaats in het Auditorium van de Eindhovense TU. Zes finalisten - drie van TU/e en drie van de TU Delft - traden daar aan om de jury ervan te overtuigen dat hun scriptie het predicaat duurzaamste scriptie verdient. In een elevator pitch van twee minuten moesten ze hun idee verkopen. Daarna werden ze ondervraagd door de driekoppige jury, bestaande uit bestuursleden van de drie TUs.

Dominique van Mullem, student Werktuigbouwkunde, haalde de bachelorprijs binnen
met zijn scriptie over gepulseerde verbranding. Een pulserende verbrander is een apparaat dat allerlei brandstoffen efficiënt en schoon omzet.

Ir. Paul Robeerst, die de masteropleiding Sustainable Energy Technology onlangs afrondde, kreeg lof voor de toepasbaarheid van zijn idee. Dat bestaat uit het verbeteren van kristallijne zonnecellen door een innovatieve siliciumlaag aan de achterzijde van de zonnecel. Die laag verbetert de reflectie en creëert mogelijkheden voor dunnere cellen. Dit zou weleens een doorbraak-technologie kunnen zijn, aldus Rob Routs.

Ir. Rutger van Raalten onderzocht de optimalisatie van de brandstofcel. In zijn scriptie bespreekt hij de prestatieverbetering van de katalysator met behulp van nano-technologie. De jury prees het fundamentele karakter van zijn research.

Afsluitend sprak Rob Routs, een alumnus van de TU/e, van overtuigende presentaties van alle finalisten. Beter dan in mijn studietijd, voegde hij hieraan toe.
Disclaimer
Print deze paginaOver de site