Provincie Noord-Holland

Amsterdamse scholen winnen scholierendebat

15-2-2008

Het Ignatiusgymnasium en het Montessori Lyceum, beide uit Amsterdam, hebben de Noord-Hollandse voorronde gewonnen van de landelijke debatwedstrijd Op weg naar het Lagerhuis.

Op 14 februari werd ook de provinciale voorronde gehouden van het Nationaal Jeugddebat. Twaalf scholieren werden uitverkoren om in oktober mee te doen aan dit debat in de Tweede Kamer.

23 middelbare scholen deden in Noord-Holland mee aan de voorronde van VARAs Op Weg naar het Lagerhuis. De scholenteams debatteerden met elkaar over stellingen als Wereldburgerschap moet een verplicht vak op de middelbare school worden, De provincie Noord-Holland moet meer zeggenschap krijgen over Schiphol en Kinderbijslag moet direct aan de kinderen worden betaald en niet aan hun ouders. De jury lette op zaken als teaminzet, inhoudelijke reacties, lichaamstaal, taalgebruik, humor en creatieve, onderbouwde argumenten. De commissaris van de Koningin in Noord-Holland, mr. H.C.J.L. Borghouts, was op beide dagen juryvoorzitter bij de finaledebatten.

De uitslag van VARAs Op Weg naar het Lagerhuis
In Noord-Holland zijn twee voorrondes gehouden op 13 en 14 februari. Beide voorrondes leverden een winnend team. Beide teams gaan door naar de nationale voorrondes, waar zij in debat gaan met winnaars uit de andere provincies.

13 februari

1e Ignatiusgymnasium Amsterdam

2e Calandlyceum Amsterdam

3e Fons Vitae Lyceum Amsterdam

4e Mendelcollege Haarlem

Ignatiusgymnasium
Ignatiusgymnasium - winnaars van 13 februari

14 februari:

1e Montessori Lyceum Amsterdam

2e Haarlemmermeer Lyceum Hoofddorp

3e Alkwin Kollege Uithoorn

4e Comenius College Hilversum

Montessori lyceum
Montessori Lyceum - winnaars van 14 februari

De voorrondes van VARAs Lagerhuis voor scholieren vinden plaats in alle provincies van Nederland en zijn een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse provincies en de VARA. De twee Noord-Hollandse winnaars staan in de voorrondes van de landelijke competitie tegenover winnaars uit de andere provincies. De twee winnende teams daarvan debatteren op televisie en maken kans op een reis naar het échte Lagerhuis in Londen.

Nationaal Jeugddebat
Op 14 februari vond tevens de Noord-Hollandse voorronde van het Nationaal Jeugddebat plaats. Zon 100 jongeren (12 tot 18 jaar) hadden zich hiervoor opgegeven. Verdeeld over vier fracties deden zij voorstellen aan gedeputeerde Peter Visser en statenleden Naima Ajouaau en Fred Gersteling. Commissaris van de Koningin mr. H.C.J.L. Borghouts, leidde het debat. Dit leverde voorstellen op op het gebied van sport, alcoholgebruik, discriminatie en klimaat. Na het debat werden door de politici vervolgafspraken gemaakt met de jongeren om hun voorstellen een stap verder richting realisatie te brengen. Twaalf Noord-Hollandse jongeren zijn geselecteerd om in oktober mee te doen aan het Nationaal Jeugddebat in de Tweede Kamer.

Nieuwsredactie