Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Semi-finalisten Amersfoort Jazz Talent Award 2008 bekend

De jury van de landelijke Amersfoort Jazz Talent Award (AJTA) heeft zes bands geselecteerd voor de voorrondes van deze jaarlijkse wedstrijd. Uit maar liefst 32 inzendingen, waarvan het niveau nooit minder dan professioneel was, werden de groepen gekozen die op 16 en 30 maart en 20 april zullen komen concerteren in de wedstrijd om een finaleplaats. Drie van de zes bands gaan door naar de finale op 18 mei tijdens het Rabobank Jazzfestival Amersfoort. De winnaar daarvan gaat naar huis met de door de Rabobank beschikbaar gestelde prijs van 2500,- euro en een optreden op het Jazz Festival in 2009. De tweede en derde prijswinnaars komen terug naar Amersfoort voor een optreden op het JazzPodium Amersfoort in het komende seizoen.

De locatie voor de semi-finales is Theater Borra in Amersfoort, net als in voorgaande jaren. Alleen voor de twee concerten op zondagmiddag 20 april wordt binnenkort een ander podium bekend gemaakt, aangezien Theater Borra die datum niet beschikbaar is.

De jury maakte, zoals gebruikelijk, een 'blinde' selectie. De namen van de musici en hun bands werden pas bekend gemaakt nadat de definitieve keus was vastgesteld.

Opvallend was dat het aanbod vrijwel geheel bestond uit studenten aan de Nederlandse jazzopleidingen. Van een derde van de inzendingen was de bandleider Nederlands, een derde Duits en een derde afkomstig uit andere landen. Hiermee werd bevestigd dat de Nederlandse conservatoria zeer populair zijn onder jonge, ambitieuze jazzmusici uit de hele wereld. Wie voor de muzikale competitie van de Amersfoort Jazz Talent Award in aanmerking wil komen, hoeft niet over de Nederlandse nationaliteit te beschikken, maar moet wel woonachtig zijn in Nederland en mag niet ouder zijn dan 28 jaar.

De zes bands die doorgaan naar de voorrondes zijn:
- Elek3city (Roemenië/Amsterdam). Een hippe, funky band onder leiding van klarinettist Alex Simu, die vindingrijk gebruik maakt van elektronica. Veel indruk maakte een wonderlijke bewerking van John Coltranes klassieker Impressions.


- Morfitis Trio (Hongarije/Rotterdam). Inderdaad een trio, met aan het hoofd Benedek Kiss. Ook een groep met een funky inslag. De arrangementen zijn soms zeer gecompliceerd, maar het spel blijft strak en luchtig. De drummer
lijkt wel over vier armen te beschikken.


- Benoît Martiny Band (Luxemburg/Rotterdam), onder leiding van de drummer/naamgever. De groep maakt brutale, op den duur slopende muziek met een hoofdrol voor de scheurende gitaar van Frank Gones. Een soort jazz-hardrock.


- Jazzest (Duitsland/Amsterdam). Vorig jaar haalde deze groep van zangeres Julia Oschewsky de tweede plaats op het AJTA-concours. De zangeres heeft een aangename stem, zingt origineel, poppy materiaal en kan leunen op een
hechte, swingende begeleiding.


- Thomsen Group (Duitsland/Amsterdam). Een krachtige, twaalfkoppige bigband die ingewikkeld materiaal moeiteloos uit de vingers krijgt. De zeer gevarieerde composities werden geschreven door de naamgeefster Tini Thomsen, die tevens baritonsaxofoon speelt.


- Renske Taminiau & Band (Amsterdam/Rotterdam). De enige Nederlandse band die de voorrondes haalde. Zangeres Taminiau zingt mooie eigen stukken, heeft een expressieve stem en laat zich orkestraal begeleiden door synthesizerstrijkers, blazers en een ritmesectie.

Voor de reservebands zijn de jurystemmen gegaan naar Re-Bop Unit (Roemenië/Groningen) onder leiding van George Dumitriu en naar de band van zangeres Simin Tander (Duitsland/Afghanistan/Arnhem). Zij worden benaderd als een van de zes geselecteerde ensembles is verhinderd.

De jury staat net als bij de voorgaande edities onder leiding van meestemmend voorzitter Jeroen de Valk, AD/Utrechts Nieuwblad-redacteur en schrijver van jazzboeken. De jury voor de voorronde-selectie bestond verder uit Hans Erdmann (namens Keistad Jazz), Erik Schouten (Rabobank Amersfoort en omstreken) en de musici Bram Janssens en Jan van den Boomen (JazzPodium Amersfoort).

De Amersfoort Jazz Talent Award is een initiatief van JazzPodium Amersfoort, Amersfoort Jazz Festival en Rabobank. De AJTA 2008 wordt gesponsord door Rabobank Amersfoort en omstreken, Gemeente Amersfoort en DBRM (drukwerk).

Meer informatie is te vinden op
www.amersfoortjazztalentaward.nl

EINDE BERICHT

Noot voor de redactie/

Ingezonden persbericht