Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan:
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 15 februari 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk RWS/SDG/NW2008/118/60823 - Onderwerp
Toezegging uit AO kustwacht Nederland Nieuwe Stijl

Geachte voorzitter,

In het Algemeen Overleg d.d. 17 januari 2008 zijn door de Kamer vragen gesteld met betrekking tot de Nota Maritieme Noodhulp en de samenwerking tussen de Kustwacht en andere autoriteiten en over het Draaiboek Piraterij.

Draaiboek Piraterij
In het licht van de toegenomen aandacht voor piraterij besloot de ministerraad voor het Koninkrijk in augustus 2006 te komen tot een "draaiboek Piraterij". Dit draaiboek heeft ten doel het vaststellen of de overheid al dan niet zal optreden in geval van bijstandsaanvraag door reders tegen piraterij. Daarbij is bepaald dat Verkeer en Waterstaat, in nauwe samenwerking met de andere meest betrokken departementen, Buitenlandse Zaken en Defensie, het voortouw zou nemen bij het opstellen van een "Draaiboek piraterij en gewapende overvallen op zee".

De staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat heeft vorig jaar het initiatief genomen een draaiboek op te stellen dat betrekking heeft op de verantwoordelijkheden van de drie meest betrokken ministeries. Het gaat daarbij om een stroomschema, criteria en een toelichting, gericht op aanvragen om bijstand voor in Nederland geregistreerde schepen teneinde te kunnen komen tot een afweging of al dan niet assistentie kan worden verleend. Dit draaiboek bevindt zich momenteel nog in de conceptfase. Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71 Bezoekadres Plesmanweg 1, Den Haag Fax 070 35108335 Internet www.minvenw.nl

Bereikbaar met tramlijn 9 vanaf station Den Haag Centraal en Den Haag HS

RWS/SDG/NW2008/118/60823

Voordat het draaiboek operationeel kan worden, dient er namelijk nog een aantal operationele kwesties te worden uitgewerkt. Dit betreft kwesties die mogelijk de beleidsterreinen van Justitie en Binnenlandse Zaken raken. Deze punten worden de komende tijd nog met of door de ministeries van Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties uitgewerkt. Uiteraard zal ook nog worden overlegd met de reders.

De staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat zal uw Kamer uiterlijk in mei van dit jaar over het draaiboek informeren.

Nota Maritieme Noodhulp
In de Nota Maritieme Noodhulp worden, op basis van risicoanalyse en gestelde normen, capaciteitsplannen opgesteld voor de hulpverlening ter voorkoming van ongevallen op zee en voor het redden en opsporen van mensen.
In het Algemeen Overleg is toegezegd dat deze nota in het voorjaar van 2008 gereed zal zijn. Zodra de nota beschikbaar is zal deze door de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat aan de Tweede kamer worden aangeboden.

Samenwerking tussen de Kustwacht en andere autoriteiten Daarnaast hebben wij u in het genoemde Algemeen Overleg toegezegd dat wij u zo spoedig mogelijk schriftelijk zouden berichten over de samenwerking tussen de Kustwacht en andere autoriteiten, die op en rond het water buiten het kustgebied verantwoordelijkheid dragen voor handhaving van de openbare orde en veiligheid.

Deze samenwerking is als volgt vorm gegeven.
De Douane patrouilleert op permanente basis langs de Nederlandse buitengrens (gehele Noordzee kust). Dit vindt plaats in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee en de Zeehavenpolitie Rotterdam.

Hoewel de Kustwacht geen handhavingsverantwoordelijkheid heeft op bijvoorbeeld de Waddenzee is de Kustwacht wel bevoegd daar op te treden. Dit kan op basis van een algemeen geldende landelijke opsporingsbevoegdheid voor Nederlandse opsporingsambtenaren.


---

RWS/SDG/NW2008/118/60823

Bij verplaatsing van wetsovertredingen of overtreders naar de landzijde zal het Kustwachtcentrum contact opnemen met de landeenheden van de Douane en Koninklijke Marechaussee. Mocht dit noodzakelijk zijn dan zal de Kustwacht tevens het regionale politiekorps informeren en hun vragen actie te ondernemen.

Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa

DE MINISTER VAN DEFENSIE,

E. van Middelkoop

---