Partij van de Arbeid

Verbeteringen in de thuiszorg

15-02-2008 03:43

Staatssecretaris Bussemaker zorgt er met een wijziging in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) dat de positie van cliënten en medewerkers in de thuiszorg wordt verbeterd. PvdA Tweede-Kamerlid Agnes Wolbert is blij met de wijziging: Dit is echt een hele grote stap vooruit!

Alfahulpen
Een alfahulp is huishoudelijke hulp voor mensen van alle leeftijden die om gezondheidsredenen langdurig hulp in de huishouding nodig hebben. De klant is werkgever van de alfahulp, die niet in loondienst is van de thuiszorginstelling, maar een rechtstreekse werkgever/werknemer-relatie heeft met de persoon waarvoor hij of zij werkt.

Problemen voor alfahulpen en cliënten
Er is bij de huishoudelijke hulp in de WMO een toename te zien van de inzet van alfahulpen, vaak min of meer gedwongen. Bij een gedwongen overgang naar alfahulp gaan medewerkers er in arbeidsvoorwaarden en aanspraken op achteruit. Zo is geen sprake meer van loondoorbetaling bij ziekte na zes weken en is geen sprake van pensioenopbouw bij de werkgever/cliënt. De PvdA vindt dat medewerkers in de thuiszorg, die zo sterk gelijkend werk blijven doen, niet op deze manier in hun rechtspositie er op achteruit mogen gaan.

Door de toenemende inzet van alfahulpen is bovendien de positie van de cliënt bij het ontvangen van huishoudelijke hulp in het geding. De cliënt wordt namelijk zonder dat hij dat weet én alle consequenties kan overzien geconfronteerd met werkgeversverplichtingen voor een alfahulp. Als de alfahulp tijdens het lappen van de ramen bijvoorbeeld van een trapje valt en zijn been breekt, is de burger verantwoordelijk voor schade en loon.

Oplossingen Bussemaker
De wetswijziging komt er in het kort op neer dat het niet meer mogelijk is dat een thuiszorginstelling een alfahulp inzet. De keuze voor een alfahulp blijft wel mogelijk, bijvoorbeeld als de cliënt de vaste hulp wil houden. Een belangrijke voorwaarde hierbij is dat de gemeente er zeker van is dat een cliënt zich bewust is van alle rechten en plichten die zijn keuze voor een alfahulp met zich meebrengt. Met de wijziging kan het dus niet meer voorkomen, zoals nu regelmatig gebeurt, dat een cliënt gebruik maakt van een alfahulp zonder dat eigenlijk te weten.

Bussemaker zorgt er met deze wijziging bovendien voor dat zorgaanbieders terug gaan naar hun oorspronkelijke functie: het leveren van een voorziening in natura met werknemers.

Blijven werken in thuiszorg na overname
Om te bevorderen dat er bij een wisseling van aanbieders van huishoudelijke hulp zoveel mogelijk medewerkers in de thuiszorg kunnen blijven werken, een oeroude wens van de PvdA, neemt Bussemaker in de Wmo een extra bepaling op. Hierin staat dat thuiszorgaanbieders in hun offerte moeten aangeven op welke manier zij met de oude aanbieders van zorg overleg voeren over de mogelijke overname van personeel.

Deze maatregelen volgen op eerdere maatregelen om gedwongen alfahulp en gedwongen ontslagen in de thuiszorg zoveel mogelijk te voorkomen. Het aantal ontslagen is in 2007 beperkt gebleven tot 546, al is elk ontslag natuurlijk één teveel. Ook het komende jaar stelt Bussemaker geld beschikbaar voor behoud en scholing van medewerkers in de thuiszorg.

Grote stap vooruit'
PvdA Tweede-Kamerlid Agnes Wolbert is blij met de wetwijzingen: Het afgelopen jaar ben ik veel het land in geweest om te horen en te zien hoe de invoering van de Wmo uitpakte. Vooral de positie van alfahulpen hebben toen alle alarmbellen doen rinkelen: geen collegiale ondersteuning, geen sociale zekerheid, een onzeker salaris, geen pensioenopbouw. Gelijk in het voorjaar heb ik toen een motie ingediend die de positie van alfahulpen moest verbeteren. Deze werd breed ondersteund in de Kamer. Dat die motie nu op deze manier wordt beloond, daar ben ik erg blij mee!'

Wolbert vervolgt: In de discussie over de kwaliteit van de zorg en de positie van medewerkers zijn we er nog lang niet, maar dit is echt een hele grote stap vooruit!

Het kabinet stemde vandaag in met de door Bussemaker voorgestelde wijzigingen. Lees hier het persbericht van de ministerraad>