Gemeente Utrecht

AOW'ers met aanvullende bijstand nog maar één loket

Het project Wet Werk en Bijstand voor 65 plussers van de gemeente Utrecht en de Sociale Verzekeringsbank is geslaagd. Dit blijkt uit een evaluatie een jaar na de start. Dankzij dit project hebben AOW'ers met aanvullende bijstand nog maar met één loket te maken. Ze ontvangen hun inkomen nu volledig van de SVB. De gemeente en de SVB spannen zich daarnaast in om de aanvullende bijstand en andere Utrechtse minimaregelingen bij ouderen met een onvolledig AOW-pensioen beter onder de aandacht te brengen.

Er zijn steeds meer mensen van 65 jaar en ouder met een onvolledig AOW-pensioen die in aanmerking komen voor een (aanvullende) WWB-uitkering. Om dit beter onder de aandacht te brengen schrijft de Sociale Verzekeringsbank (SVB) iedereen van 64,5 jaar met onvoldoende AOW-pensioen aan om hen te wijzen op de mogelijkheid van een aanvullende bijstandsuitkering voor 65 plussers. Zonodig volgt er een huisbezoek. Begin vorig jaar bracht de gemeente Utrecht alle cliënten van 65 jaar en ouder met een onvolledig AOW-pensioen en een aanvullende WWB-uitkering adminstratief onder bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), zodat ze nog maar met één loket te maken hebben. Deze oudere bijstandsgerechtigden ontvangen nu maandelijks van de SVB één geïntegreerd bedrag en één jaaropgave. Ook worden gegevens nog maar één keer uitgevraagd en gecontroleerd. Na een jaar zijn zowel cliënten, de gemeente Utrecht en de SVB erg tevreden over het resultaat.

Andere minimaregelingen
De gemeente Utrecht en de SVB spannen zich samen in om de kwetsbare positie van ouderen met een minimuminkomen te verbeteren. Wethouder Spit: "Het gevaar is dat deze ouderen in een maatschappelijk isolement raken als ze onvoldoende gebruik maken van de voorzieningen waarvan ze vaak niet weten dat ze daar recht op hebben. Daar willen we wat aan doen." De gemeente Utrecht en de SVB gaan deze ouderen wijzen op de mogelijkheden van andere gemeentelijke voorzieningen, zoals de U-pas, de bijzondere bijstand, de chronisch ziekenregeling en de collectieve zorgverzekering.