ABVAKABO FNV

Druk op kabinet voor wijziging WMO succesvol

"ABVAKABO FNV is positief over het voorstel van staatssecretaris Bussemaker tot wijziging van de wet WMO", zegt Edith Snoey, voorzitter van de vakbond, "Door de wijziging kunnen de banen van duizenden werknemers in de huishoudelijke verzorging veiliggesteld worden". De vakbond heeft lange tijd samen met de werknemers in de thuiszorg actie gevoerd en druk uitgeoefend in Den Haag voor behoud van de banen mét goede arbeidsvoorwaarden en zekerheid.

De wetswijziging houdt in dat het werk van de thuiszorg alleen verzorgd mag worden door werknemers in loondienst. Dit betekent dat een halt wordt toegeroepen aan de functie van alfahulp. Alfahulpen zijn kleine zelfstandigen. Ze hebben een contract met de cliënt. De thuiszorginstelling is alleen nog maar een bemiddelaar. Deze alfa krachten hebben geen pensioenrechten en vallen buiten de sociale verzekeringen. Hiermee is een zeer ongewenste situatie ontstaan, volgens Snoey, omdat de arbeidsvoorwaarden van werknemers sterk verslechterd zijn.

De verwachting is dat de wetswijziging in 2009 van kracht wordt. Veel thuiszorginstellingen staan echter nu op het punt om werknemers te ontslaan of een baan aan als alfahulp aan te bieden. ABVAKABO FNV is druk bezig met overgangsmaatregelen voor dit jaar. Snoey: "Het zou van de gekke zijn dat mensen nu ontslagen worden en straks weer nodig zijn".

De functie van alfahulp zal niet verdwijnen door de wetswijziging, maar wordt niet meer opgelegd. Een baan als alfahulp wordt een vrijwillige keuze.
15-02-2008, VVT (Verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg) | Meer