Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Knelpunt gastouderopvang opgelost

Het voorstel van de convenantpartijen, om de nieuwe kwaliteitsafspraak over het aantal kinderen per gastouder niet voor innovatieve gastouderopvang te laten gelden, is overgenomen door de Tweede kamer. De motie van VVD en CDA hierover is gisteravond 14 februari aangenomen. Dit betekent dat de gastouders die vallen onder de innovatieve gastouderopvang gewoon zes kinderen kunnen blijven opvangen.

De convenantpartijen (BOinK, MOgroep Kinderopvang en de Branchevereniging voor ondernemers in de kinderopvang) hebben vorige week het convenant kwaliteit aangepast vanwege de consequenties die dit zou hebben voor de innovatieve gastouderopvang. Aan staatssecretaris Dijksma is verzocht dit over te nemen. De staatssecretaris heeft in het Algemeen Overleg van dinsdag 12 februari toegezegd de Beleidsregel kwaliteit, die onlangs is gepubliceerd, hierop aan te passen en de evaluatie van de innovatieve opvang naar voren te halen.

Innovatieve gastouderopvang valt onder een tijdelijke regeling, die in 2008 geëvalueerd wordt. In deze regeling is bepaald dat een gastouder zes kinderen mag opvangen exclusief de eigen kinderen. De convenantpartijen hebben besloten eerst deze evaluatie af te wachten en op basis daarvan voorstellen te doen over hoe innovatieve gastouderopvang in de toekomst vormgegeven moet worden.

Perscontacten:

-MOgroep Kinderopvang, Kyra van der Meulen, 06 51784584

-de Branchevereniging voor ondernemers in de kinderopvang, Corona Koek, 06 21881692

-BOinK, Belangenvereniging voor Ouders in de Kinderopvang, Gjalt Jellesma, 06 24680642