Ministerie van Financiën


* Toezeggingen Algemeen Overleg 6 februari 2008

Toezeggingen Algemeen Overleg 6 februari 2008

Brief | 15-02-2008 | nr BZ08-85

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Uw brief (Kenmerk): 29949 /31031

Ons kenmerk: BZ 2008-85 M

Inleiding

In het Algemeen Overleg van 6 februari jl. met de Commissie voor de Rijksuitgaven over het verantwoordingsproces, toleranties en subsidies heb ik een aantal toezeggingen gedaan. In deze brief informeer ik u naar aanleiding van deze toezeggingen.

Normen beleidsdoorlichtingen en niet-financiële informatie

Met betrekking tot zowel beleidsdoorlichtingen als de controle op de totstandkoming van niet-financiële informatie heb ik voorschriften opgenomen in de Regeling Periodiek Evaluatieonderzoek en beleidsinformatie (RPE). Deze regeling is thans opgenomen in de Rijksbegrotingsvoorschriften (RBV). In bijlage 1 treft u de RPE aan. De auditdiensten controleren bij de jaarverslagen of aan de kwaliteitseisen voor de niet-financiële informatie zoals opgenomen in de RBV is voldaan. Met de bepalingen omtrent niet-financiële informatie is invulling gegeven aan de Motie Mastwijk (Kamerstuk 29949 nr. 9).

In de periode van oktober tot december 2006 zijn workshops gehouden bij de departementen met betrekking tot de controle op de totstandkoming van niet-financiële informatie. Over de uitkomst hiervan heb ik de Tweede Kamer bij brief van 22 oktober 2007 geïnformeerd (Kamerstuk 29949 nr. 59). Hierin heb ik geconcludeerd dat verdere verhoging van de kwaliteit niet moet worden gezocht in andere of meer regelgeving, maar door per beleidsterrein te bezien wat zinvolle en relevante indicatoren zijn. In het experiment wordt hieraan gevolg gegeven door focus op de politiek relevante doelstellingen aan te brengen in de jaarverslagen.

Deelname VROM en WWI aan experiment jaarverslag

Tevens heb ik toegezegd te bezien of de ministers van VROM en WWI bereid zijn deel te nemen aan het experiment met de jaarverslagen. De ministers van VROM en WWI hebben mij laten weten dat zij gaarne bereid zijn deel te nemen aan het experiment. Gelet op het stadium van voorbereiding van het jaarverslag is dit niet meer mogelijk voor het jaarverslag 2007. Het experiment zal daarom voor VROM en WWI gaan over de begroting 2009 en het jaarverslag 2008.

De Minister van Financiën,

Wouter Bos

Meer informatie


* Regeling v.d. minister v Financiën d.d. april 06 inzake periodieke evaluatieonderzoek en beleidsinformatie v.d. rijksoverheid
* Bijlage | PDF bestand , 53.0 kb

* Brief aan de Tweede Kamer
* Bijlage | 15-02-2008 | PDF bestand, 18.0 kb