Aanpassing WMO beter voor cliënt en werknemer

15/02/2008 16:16



ActiZ



De staatssecretaris geeft met dit wetsvoorstel eindelijk blijk van erkenning voor de precaire situatie waarin thuiszorg en zorgaanbieders zich bevinden. Ze heeft gekozen voor een oplossingsrichting die ActiZ al enige tijd bepleit. Directeur Aad Koster: "De cliënt krijgt het nu weer voor het zeggen. En dat is ook wat wij wilden." De basis van dit besluit past bij de uitgangspunten van de brancheorganisatie en haar leden: het biedt de mogelijkheid mensen in dienst te houden, kwalitatief goede zorg te leveren en het vergroot de keuzevrijheid van de cliënt.

Een positief resultaat van dit wetsvoorstel vereist echter een aantal randvoorwaarden:
1. Snelle besluitvorming over de veertig miljoen uit de motie van Geel, waarbij een substantieel deel beschikbaar komt voor loonsuppletie ter overbrugging. Aad Koster: "Bij veel thuiszorgorganisaties is de financiële bodem bereikt, overbrugging voorkomt noodgedwongen ontslagen van gemotiveerde mensen die de zorg zo hard nodig heeft."
2. Gemeenten moeten meerjarige contracten aanpassen aan de nieuwe wetgeving en ruimte bieden voor bijstelling van tarieven. "Gebeurt dit niet, dan is dit wetsvoorstel in praktijk een dode letter", aldus Koster.
3. Het 'mens-volgt-werk-principe' dat de staatssecretaris nader wil onderzoeken kan helpen om goede medewerkers te behouden voor de zorg. En dat is gezien de demografische ontwikkelingen van de komende jaren van het allergrootste belang.

Kern van het wetsvoorstel:
De cliënt kan, na een indicatie voor huishoudelijke zorg, zelf kiezen voor zorg in natura (dat betekent: door werknemers in loondienst), of voor een alphahulp. In het laatste geval wordt getoetst of de cliënt in staat is de werkgeversrol te vervullen. Er wordt dus niet meer automatisch een alphahulp toegewezen. Uitvoering van de huishoudelijke hulp op grond van persoonsgebonden budget (PGB) en door zelfstandigen (ZZP'ers) blijft ook mogelijk.