Stadsdeel Amsterdam Centrum


Verborgen schatten oude stadshart in kaart gebracht

15 februari 2008

Stadsdeelvoorzitter Els Iping overhandigde op 14 februari de eerste exemplaren van de Bouwhistorische Waardenkaart voor de stadskern van Amsterdam aan de ondernemers, bewoners en de partijen die betrokken zijn bij het coalitieproject 1012 (de Wallen).

Het gaat hier om de omgeving Damrak/Nieuwendijk en de Wallen; het oude stadshart van Amsterdam. De kaart laat zien in welke panden oude historische constructies (al dan niet vermoedelijk) aanwezig zijn.

Best bewaard
Het oude stadshart van Amsterdam is een van de best bewaarde historische binnensteden van Europa met een geschiedenis tot in de middeleeuwen. De bouw is van een hoge kwaliteit, maar door de vele verbouwingen en veranderingen aan de buitenkant is dit in veel gevallen vrijwel onzichtbaar geworden. Achter de gevels zijn echter vaak nog verborgen schatten te vinden, zoals 16e-eeuwse balkenstructuren en kapconstructies. Bureau Monumenten & Archeologie heeft nu deze bijzondere interieurwaarden in een bouwhistorische overzichtskaart vastgelegd. Wanneer panden in de toekomst worden verbouwd is het zaak rekening te houden met deze waarden en deze te behouden én zichtbaar te maken.

Verborgen schatten
De nu soms verborgen schoonheid van de oude stad gaat iedereen aan die er woont, ontwikkelt, beheert of onderneemt. De Bouwhistorische Waardenkaart brengt exact in kaart welke panden beschikken (of wanneer daartoe het vermoeden bestaat) over bijzondere kenmerken die niet verloren mogen gaan. Wij zijn enorm verheugd dat Bureau Monumenten & Archeologie de bijzondere structuur- en interieurwaarden in het middeleeuwse centrum op deze manier in kaart heeft gebracht, aldus stadsdeelvoorzitter Els Iping. Met de Bouwhistorische Waardenkaart hebben we een uitstekend hulpmiddel in handen om de historische structuur goed samen te laten gaan met mogelijk nieuwe kleinschalige functies in het gebied. Op 14 februari overhandigde zij het eerste exemplaar van de kaart, ingevoegd in een fraai boekje met fotos, in het voormalige Mata Hari-pand op de Oudezijds Achterburgwal, een pand met bouwhistorische waarden dat woningcorporatie IJmere zal renoveren voor een nieuwe functie. Bij de bijeenkomst waren panelen te zien met fotos en bouwkundige tekeningen van enkele fraaie voorbeelden van die verborgen schatten die de oude stad rijk is.

Meer informatie
Bureau Monumenten & Archeologie
Lees het Persbericht