Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA eist tweetalige politie in Brussel (15/02/08)

De N-VA blijft zich verzetten tegen iedere vorm van versoepeling van de taalwet en eist dat minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael bijkomende maatregelen neemt om de tweetaligheid bij Brusselse politieagenten te verbeteren en af te dwingen. "Agenten die niet tweetalig zijn, kunnen onmogelijk zowel Vlamingen als Franstaligen in hun stad van dienst zijn", reageert voorzitter van N-VA Brussel Karl Vanlouwe.

In de kamercommissie Binnenlandse Zaken werd minister Dewael deze week ondervraagd door N-VA-kamerlid Jan Jambon over de naleving van de taalwet bij de politie in Brussel. Jan Jambon: "Uit een arrest van het Grondwettelijk Hof blijkt immers dat de overgangsperiode waarin agenten een bijkomende termijn kregen om hun tweetaligheidsattest te verwerven, verstreken is."

Jan Jambon vroeg de minister welke richtlijnen hij sinds dat arrest gegeven heeft aan de korpsoversten van de Brusselse politie. Tegelijk informeerde hij naar recente cijfergegevens van de politieagenten die al dan niet in het bezit zijn van het tweetaligheidsattest. Tot slot vroeg hij welke maatregelen de minister heeft genomen om de tweetaligheid te bevorderen.

De minister antwoordde helaas ontwijkend, maar hij erkende dat hij nog geen instructies had gegeven aan de politiezones of de recruteringsdiensten van de federale politie. Volgens de minister moest het probleem aangepakt worden tijdens de besprekingen over de staatshervorming en was hij niet in staat om cijfergegevens te bezorgen.

De N-VA benadrukt dat, gelet op het arrest van het Grondwettelijk Hof, iedere agent in Brussel nu een tweetaligheidsattest moet kunnen voorleggen. De tweetaligheid van de politiediensten kan niet ter discussie gesteld worden. Het is bovendien onbegrijpelijk dat de minister geen cijfergegevens bekend maakt en geen maatregelen neemt om de tweetaligheid in het Brusselse politiekorps te verbeteren. Zo wordt de onwettige situatie immers in stand gehouden.

Auteur:
Karl Vanlouwe, voorzitter N-VA Brussel
Jan Jambon, kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be