KNHS


KNHS waarschuwt voor gevolgen oprichting NER
15 februari 2008

ERMELO - Naar aanleiding van een publicatie in het paardensportweekblad Hoefslag over de oprichting van een nieuwe endurancevereniging NER (Nederlandse Enduranceruiters- en Mennersvereniging) waarschuwt de KNHS paardensporters en met name enduranceruiters voor de mogelijke gevolgen van dit initiatief.

In het bericht wordt gesteld, dat de initiatiefnemers en degenen, die zij denken te vertegenwoordigen, niet zitten te wachten op reglementen en bepalingen. Deze reglementen zijn er echter om de paardensport veilig en (dier)vriendelijk te maken en te houden voor ruiters, menners en hun paarden. Voor het imago van de paardensport is het van het grootste belang dat welzijn van paarden in de sport gewaarborgd wordt. Naast reglementering gebeurt dit vanuit de KNHS door middel van voorlichting en de inzet van dierenartsen en gekwalificeerde officials tijdens wedstrijden. Minder regels betekent minder controle en minder mogelijkheden om in te grijpen als het dierenwelzijn in gevaar zou komen. Een vereniging als de NER, die sport wil bedrijven zonder regels, bepalingen of verplichtingen, vormt een potentiële bedreiging voor de paardensport in zijn geheel en de endurancesport in het bijzonder.

Voor leden van de KNHS en KNHS-officials is het overigens niet toegestaan deel te nemen of medewerking te verlenen aan endurancewedstrijden die niet door de KNHS zijn goedgekeurd.