Gemeente Rotterdam

Mensen een duwtje geven zodat ze de kracht in zichzelf kunnen aanspreken om uit de armoede te komen. Daar draait het om, volgens veel sprekers op de conferentie Armoedebestrijding en Schuldhulpverlening, donderdag 14 februari in de Rotterdamse Citrusveiling.

Wethouder Kriens

Jarenlang dacht de overheid dat een goede uitkering de beste bescherming was tegen armoede, zei staatssecretaris Aboutaleb. Maar een uitkering kan een soort gevangenis worden. De beste bescherming is investeren in de toekomst. Je moet proberen om die periode in de uitkering zo kort mogelijk te maken.

Wethouder Kriens wijst erop dat kinderen niet de dupe mogen worden: We moeten er alles aan doen om te zorgen dat armoede niet van generatie op generatie wordt overgedragen. Tegelijk kunnen kinderen juist de motivatie zijn voor ouders om echt iets aan hun situatie te willen veranderen. Wij kunnen ze daarbij ondersteunen.

De sprekers kwamen gezamenlijk tot de conclusie dat voor het bestrijden van armoede drie ds belangrijk zijn: daadkracht, draagvlak en doorzettingsvermogen. Een driedimensionale aanpak dus van het veelkoppige monster dat armoede heet, zo vatte dagvoorzitter Lodewijk de Waal het snedig samen.

Subculturen van armoede

Armoede is een veelkoppig monster omdat het pas écht een probleem is als het samengaat met andere problemen. Bijvoorbeeld problemen met de kinderen, met verslaving, psychische problemen of relatieproblemen. Het is ook vooral de combinatie van problemen die maakt dat armoede op een volgende generatie wordt overgedragen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Sociaal-Wetenschappelijke Afdeling. Fred Reelick presenteerde de uitkomsten van het onderzoek. Hij zei onder meer dat het bestaan van een armoedecultuur niet waarschijnlijk is. Of eigenlijk is het zo dat dé armoedecultuur niet bestaat. Want subculturen van armoede zijn er misschien wél.

Stabiliseren

Eerder die ochtend had Yvonne Frank, directeur Maatschappelijke Ontwikkeling, de dag geopend met de resultaten die SoZaWe de afgelopen tijd behaald heeft op het gebied van armoedebestrijding en schuldhulpverlening. Ze liet daarbij ook zien dat je in veel situaties mensen niet meteen aan het werk kunt sturen. Als je arm bent, in de schulden zit en nog meer problemen hebt, is prioriteit één om de situatie te stabiliseren.

Dat bleek ook al uit het filmpje waarmee de dag was begonnen. Daarin vertelt een alleenstaande moeder met drie kinderen hoe ze in de financiële problemen is geraakt. Haar oudste zoon is verstandelijk gehandicapt en ondanks zijn puberleeftijd nog niet zindelijk. Door de dagelijkse zorg voor hem is het voor zijn moeder onmogelijk om te gaan werken. Bovendien brengt zijn situatie extra kosten met zich mee.

Goede weg

Debora Fernald, lid van de Cliëntenraad van SoZaWe en deelneemster aan de conferentie, was blij met de vertoning van de film: Daarin zie je duidelijk dat het niet altijd aan jezelf ligt als je arm bent, dat het ook aan de omstandigheden kan liggen. Ze vond het ook erg goed dat er nu eens gewone burgers waren uitgenodigd voor de conferentie, maar wel jammer dat er geen klantmanagers waren, die zouden zon filmpje ook eens moeten zien. Ze vindt dat SoZaWe en de politiek op de goede weg zijn. Er wordt echter beter geluisterd naar mensen. En ik vind het ook goed dat er aandacht is voor mensen die geen uitkering hebben, maar wel van weinig geld moeten rondkomen.

Anti-bureaucratie

Een speerpunt in de strijd tegen armoede is sport. Sport verbroedert en sport zorgt voor sociale cohesie, zei Jan Markerink, voorzitter van de deelgemeente Overschie. Waarom zouden we kinderen voor zoiets laten betalen? Dus wij in Overschie hebben gezegd: álle kinderen mogen gratis sporten. Geen bureaucratisch gedoe meer met formulieren invullen over je inkomen. Wij betalen.

Ook Aboutaleb kwam met een anti-bureaucratisch punt. Per 1 januari moet de wet ingaan waarbij, naast de twee huidige categorieën in de WWB (de chronisch zieken en de 65-plussers), er een derde categorie mogelijk wordt: de gezinnen met kinderen. Dan is het mogelijk ook aan díe groep automatisch uitbetalingen te doen en zijn we af van onnodige administratieve rompslomp.

Convenant

Aan het eind van de conferentie tekenden Aboutaleb en Kriens het convenant Kinderen doen mee, waarin Rijk en gemeente afspraken maken om het aantal kinderen, dat om financiële redenen niet voldoende mee kan doen in de samenleving, met de helft te verminderen.

Daarna konden de conferentiegangers nog nuttige inlichtingen en flyers verzamelen bij de stands van allerlei organisaties in Rotterdam die op de een of andere manier te maken hebben met armoedebestrijding.

Bron: Sociale Zaken en Werkgelegenheid, 15-02-2008