European Union



Brussel, 15 februari 2008

Concentraties: Commissie geeft groen licht voor Henkels geplande overname van vroegere ICI-bedrijfsonderdelen kleefstoffen en elektronische materialen

De Europese Commissie heeft het Duitse Henkel KGaA toestemming gegeven voor de overname van de volledige bedrijfsonderdelen kleefstoffen en elektronische materialen ("A&E-bedrijfsonderdelen"). Deze waren bij een recente overname van Imperial Chemical Industries plc (ICI) (Verenigd Koninkrijk) in handen gekomen van Akzo Nobel NV (Nederland). Na toetsing aan de EU-concentratieverordening en na een marktonderzoek is de Commissie tot de conclusie gekomen dat de transactie de daadwerkelijke mededinging binnen de Europese Economische Ruimte (EER) (of een wezenlijk deel daarvan) niet significant zal belemmeren.

Henkel is een onderneming die genoteerd is aan de beurs van Frankfurt en aan alle regionale beurzen in Duitsland. De onderneming is actief in de productie en levering van was- en reinigingsproducten, cosmetica en verzorgingsproducten, kleef- en dichtstoffen, en producten voor oppervlakbehandeling.

De A&E-bedrijfsonderdelen, die alle activa en passiva omvatten in verband met industriële kleefstoffen en elektronische materialen, maar ook bepaalde producten voor industriële oppervlakbehandeling, maken momenteel deel uit van het ICI-bedrijfsonderdeel National Starch, dat thans onder de zeggenschap van Akzo staat.

Voor drie sectoren is er overlapping in de activiteiten van de partijen: industriële kleefstoffen, films en tapes voor de elektronicamarkt (electronic adhesives) en, in beperkte mate, industriële oppervlakbehandeling.

Wat industriële kleefstoffen betreft (daarnaast bestaan er ook kleefstoffen voor de particulier of doe-het-zelver) spitste de Commissie zich bij haar onderzoek van de geplande transactie toe op de markten voor kleefstoffen voor de automobielindustrie, de boekbinderij, voor non-woven hygiëneproducten, non-woven textiel en medische wegwerpproducten.

Uit het marktonderzoek van de Commissie bleek dat de transactie geen mededingingsbezwaren deed rijzen, omdat er ook na de concentratie nog diverse alternatieve leveranciers actief zouden zijn, zowel op het niveau van de EER als op eventuele nationale markten. Ook bleken de toegangsdrempels betrekkelijk laag te zijn.

De transactie deed evenmin bezwaren rijzen op de markt voor films en tape voor de elektronicasector. Deze films en tapes zijn speciaal ontworpen voor de productie van elektronische componenten en systemen. De Commissie kwam tot de bevinding dat de markt voor films en tape voor de elektronicasector mondiaal in omvang was en dat er op deze markt diverse grote concurrenten actief zijn. Bovendien bevestigde een meerderheid van de afnemers dat zij met meerdere leveranciers van dit soort films en tapes handelen, en dus niet afhankelijk zijn van één enkele leverancier.
Meer informatie over deze zaak is te vinden onder:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m98.html#m_49 41