Radboud Universiteit Nijmegen


Dr. Pedro Hermkens bijzonder hoogleraar Industrial pharmaceutical chemistry

Dr. P.H.H. (Pedro) Hermkens heeft met ingang van 1 februari de bijzondere leeropdracht Industrial pharmaceutical chemistry aan de Radboud Universiteit Nijmegen aanvaard.

De leeropdracht is ondergebracht bij de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. Hermkens is sectiehoofd van een Lead Optimization groep binnen de afdeling Medicinal Chemistry van Organon in Oss, onderdeel van Schering-Plough.

Pedro Hermkens (Asten, 1958) studeerde chemie aan de HTS te Eindhoven (1975-1979) en de Radboud Universiteit Nijmegen (1981-1985), waar hij zich specialiseerde in de organische chemie, de biochemie en de farmacologie. Van 1986 tot 1990 was hij als onderzoeker in opleiding verbonden aan de Radboud Universiteit. Hij promoveerde in 1990 op onderzoek naar de synthese, toepassingsmogelijkheden en biologische activiteiten van N-hydroxy-beta-carbolines. Dat zijn natuurlijke verbindingen die veelal een antivirale en antikanker-werking hebben. In 1990 trad Hermkens in dienst van Organon in Oss. Hij werkte daar als teamlid en teamleider aan verschillende onderzoeksprojecten. Sinds 2004 is hij sectiehoofd van een Lead Optimization groep binnen de afdeling Medicinal Chemistry.

Dr. Hermkens doet onderzoek naar geneesmiddelen en werkt daarmee op het grensvlak van chemie, biologie en geneeskunde. Hij heeft een grote affiniteit met onderwijs en is daarin actief op verschillende niveaus. Hij heeft ongeveer tien jaar geparticipeerd in de internationale School of Medical Chemistry van het LACDR (postdoctoraal). Binnen het project JetNet verzorgt hij enkele modules voor middelbare scholieren om leerstof te plaatsen binnen de context van chemie in de farmaceutische industrie.

Ook voor chemici in spe van de Radboud Universiteit ontwikkelde hij cursussen. Voorts is dr. Hermkens betrokken bij de cursus Drug Hunting Simulation, een cursus ontwikkeld door Organon medewerkers die nu ook beschikbaar is voor het Topinstituut Farma voor promovendi en postdocs. In Nijmegen gaat prof. Pedro Hermkens onderwijs geven en onderzoek verrichten binnen de leerstoelgroep Synthetisch Organische Chemie.