Partij van de Arbeid

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Tel 070 - 318 2694/Fax 070 - 318 2800

Den Haag, 15 februari 2008

Steun PvdA-fractie voor wijziging WMO: "Het mes snijdt aan twee kanten"

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer reageert enthousiast op de voorgenomen wijzigingen in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), waarvoor staatssecretaris Bussemaker vandaag akkoord kreeg in de Ministerraad. De wetswijziging heeft tot gevolg dat in de thuiszorg hulpen in de huishouding meer rechts- en sociale zekerheid krijgen en cliënten niet ongewild in de rol van werkgever belanden, met alle gevolgen van dien. Fractiewoordvoerder Agnes Wolbert: "Dit is een steun in de rug voor zowel de cliënt als de thuiszorgmedewerker. Als PvdA-fractie dringen we al heel lang aan op betere arbeidsomstandigheden voor de alfahulpen. Het mes snijdt nu aan twee kanten. Cliënten hoeven geen werkgever te zijn als ze dat niet kunnen of willen, en hulpen in de huishouding vanuit de thuiszorg krijgen meer zekerheid."

Tot nu toe konden mensen die daarvoor geïndiceerd werden kiezen tussen een 'persoonsgebonden budget' en 'hulp in natura'. Kiezen ze voor dat laatste, dan sturen thuiszorgaanbieders vaak alfahulpen. Maar cliënten krijgen dan mét de alfahulp ook het werkgeversschap over die hulp. Veel ouderen weten dat niet en willen dat niet. Daarom biedt de wet straks een derde variant: cliënten die uitdrukkelijk een alfahulp willen moeten schriftelijk verklaren de consequenties van werkgeversschap te aanvaarden. Alfahulpen kunnen niet meer - zoals nu vaak gebeurt - werkzaam zijn bij aanbieders die zorg in natura leveren. De aanbieders zullen hen dan een werknemerscontract moeten bieden.

Ook voor die alfahulpen is de wetswijziging een grote stap vooruit: "Ze bouwen als ze weer werknemer worden bijvoorbeeld ook een pensioen op. Ik denk dat het ook effect heeft op de kwaliteit. Medewerkers van de thuiszorg zullen minder snel verkassen, daardoor ontstaat ook rust en continuïteit bij de cliënten thuis. Dat is grote winst", aldus Wolbert.