Tender Food & Nutrition Delta voor innovatieprojecten groot succes

15/02/2008 17:16


SenterNovem


De resultaten van de 2007 tender die onderdeel uitmaakt van het innovatieprogramma Food & Nutrition Delta voor de voedingsindustrie zijn boven verwachting. Maar liefst 65 van de in totaal 90 ingediende projecten ontvangen subsidie van het ministerie van Economische Zaken. De gehonoreerde FND-projecten zijn onder te verdelen in zes MKB-innovatieprojecten, elf innovatieprojecten en 48 haalbaarheidsprojecten. Het budget voor de subsidieregeling is gedurende 2007 opgehoogd van 10 naar 11,3 miljoen euro omdat er zoveel kwalitatief hoogstaande innovatieprojecten waren ingediend.
De totale investeringen voor alle 65 gehonoreerde projecten bedragen ruim 25 miljoen euro, hiervan draagt het ministerie 11,3 miljoen in de vorm van subsidie bij. In de projecten werken 92 bedrijven en 25 partijen vanuit de kennisinfrastructuur samen. Van de deelnemende bedrijven is bijna 90% MKB.
De gehonoreerde projecten kennen een variatie aan onderwerpen. In de projecten wordt door bedrijven gewerkt aan onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe gezonde voedingsmiddelen en -ingrediënten. Verder wordt gewerkt aan nieuwe productie- en verpakkingsconcepten, optimale benutting van grondstoffen en ondersteunende technologie om de kwaliteit en veiligheid van producten verder te verhogen en borgen.
De subsidieregeling wordt uitgevoerd door SenterNovem. Samen met de Stichting FND wordt gewerkt aan de invulling van de FND regeling voor 2008, die naar verwachting komend voorjaar weer opengesteld zal worden.
Het Innovatieprogramma Food & Nutrition Delta is in 2006 gelanceerd om van Nederland dé leidende innovatieregio voor voeding in Europa maken. Deze subsidieregeling maakt onderdeel uit van de tweede fase van de Food & Nutrition Delta waar strategische kennis wordt omgezet in daadwerkelijk nieuwe producten en processen. Het ministerie van Economische Zaken heeft voor deze fase voor de periode 2006-2009 euro 63,5 miljoen beschikbaar gesteld. In 2006 werd de Subsidieregeling Food & Nutrition Delta fase 2 voor het eerst opengesteld. Het Top Institute Food and Nutrition (TIFN) vormt de eerste fase van de Food & Nutrition Delta. Het TIFN levert strategische kennis, die tegemoet komt aan concrete vragen uit het bedrijfsleven.

http://www.senternovem.nl/fnd



Senternovem