Partij van de Arbeid

PvdA blij met brugbanen

15-02-2008 05:13

De PvdA heeft lang aangedrongen op banen voor herbeoordeelden. PvdA-kamerlid Spekman is dan ook blij met het besluit van de ministerraad dat het UWV vanaf eind februari mensen in de WAO, WAZ en Wajong van wie de (mate van) arbeidsongeschiktheid opnieuw is beoordeeld, via een zogeheten brugbaan aan de slag kan helpen.

Met de maatregel voert het kabinet de afspraken in het coalitieakkoord uit om tienduizend brugbanen mogelijk te maken voor herbeoordeelden. Het kabinet wil via de brugbanen mensen die langere tijd langs de kant staan en volgens strengere criteria opnieuw zijn beoordeeld op wat ze nog kunnen, een grotere kans op werk bieden. Werkgevers moeten voor deze mensen vaak extra inspanningen verrichten. Door werkgevers een subsidie te geven als ze zo iemand in dienst nemen, wordt de werkgever over de drempel geholpen.

De werkgever krijgt bij een brugbaan maximaal een jaar lang een subsidie van ten hoogste vijftig procent van het minimumloon als de werknemer wordt aangenomen. De bedoeling van de brugbanen is om deze werknemers uiteindelijk 'over all' voor de helft in een reguliere baan te krijgen.

PvdA Tweede-Kamerlid Hans Spekman is blij met het besluit: Als Partij van de Arbeid hebben we al in de coalitieonderhandelingen aangedrongen op banen voor herbeoordeelden. We laten mensen niet vallen. We bieden ze hiermee een echte kans op werk. Eerst via subsidie, maar met een reële kans dat een werkgever ze een vaste baan aanbiedt.