Gemeente Den Haag

De Raad: Vierde haven voor Scheveningen

Scheveningen krijgt een vierde haven. Daarmee wordt visserij en toerisme gestimuleerd. Dit besloot de raad tijdens zijn raadsvergadering op donderdag 14 februari 2008. Met instemming van het Masterplan is ook ingestemd met de hoogbouwplannen. Een aantal fracties waren verdeeld hieroven en dienden moties en amendementen in. Een aantal fracties maakten zich vooral zorgen om het draagvlak van de plannen onder de Scheveningse bewoners.

Het initiatiefvoorstel Fish- Valley Scheveningen kon rekenen op de steun van de meerderheid van de raad. De PPS- fractie steunt het initiatief maar vindt het bestaan van een havenmeester onontbeerlijk om dit plan te laten slagen. Een aantal fracties, waaronder D66 en de Haagse Stadspartij wil de diervriendelijke visserijtechnieken in het plan zwaarder aanzetten. De SP- fractie is tevreden met de werkgelegenheid die het plan met zich meebrengt. De PvdA en VVD- fracties zijn ook verheugd over het voorstel maar wijzen ook op elementen uit het voorstel die strijdig zijn met de andere plannen voor Scheveningen.

Wethouder Norder bevestigt dat er tegenstrijdigheden zijn tussen het voorstel en de Nota Uitgangspunten Scheveningen- Havens. Dit is het geval met de plannen rondom hoogbouw. De wethouder is wel positief over de stimulans die van het voorstel uitgaat naar visserij. Het voorstel is door de raad aangenomen.

Masterplan Scheveningen Kust" & Scheveningen- Havens Verschillende fracties waren verheugd over bepaalde delen van de plannen Scheveningen Kust en Scheveningen- Haven. Raadsleden stelden vragen over onderdelen in de plannen die eerder uitvoerig in de commissies waren besproken. De PPS- fractie en de Haagse Stadspartij delen de zorgen voor de risicos voor buitendijks bouwen. LPF, ChristenUnie/ SGP en de SP-fractie wijzen erop dat ondanks het feit er veel samenspraak is geweest, er niet veel is gedaan met de inspraak van burgers. Hierdoor is er onvoldoende draagvlak voor de plannen. De SP-fractie dient een motie van onvermogen in om hun afkeuren over de gevoerde samenspraak te tonen. Wethouder Norder zegt toe burgers ook te betrekken bij de uitvoering van de plannen.

Voor de CDA- fractie staat vooral leefbaarheid voorop en wil daarom toezeggingen van de wethouder hierover. De dichtheid van de woningen, het buitendijks bouwen en stankoverlast door dichte bebouwing op de kades brengt de leefbaarheid in gevaar. D66 vindt leefbaarheid ook belangrijk en wil daarom graag een onderzoek naar de verkeerssituatie. Wel kan D66 instemmen met de bebouwing van het Norfolkterrein en de plannen voor hoogbouw indien daarvoor groen terug mag komen.

Over de plannen voor de derde en vierde haven zijn de meningen verdeeld. De fractie ChristenUnie/ SGP vindt dat de derde haven open moet blijven en verder vergroot moet worden, in plaats van de bouw van een vierde haven. De PvdA- fractie zegt in ieder geval blij te zijn met de toezeggingen van de wethouder om onderzoek te doen naar de mogelijkheden van een vierde haven. PvdA wil vooral een duurzame haven en is blij met de woningbouwplannen op Scheveningen. Dit onderschrijft ook de VVD- fractie die bouw van woningen als een kans ziet om de middenstand in Den Haag te kunnen behouden.

Groen Links ondersteunt de ambitie van de plannen en is bijzonder verheugd over de aandacht voor groen en de ecologische verbinding. Wel wil zij weten wat het effect is van de hoogbouwplannen hierop. Daarom dient zij samen met de VVD-fractie een amendement hiervoor in. De Haagse Stadspartij wil meer aandacht voor infrastructuur in de plannen en wil het Zuiderstrand niet opofferen voor een vierde haven.

Wethouder Norder verzekert dat leefbaarheid voor bewoners een belangrijke rol speelt in de plannen. Niet alleen wordt kustveiligheid gerealiseerd, er wordt ook gewerkt aan de kwaliteit van de boulevard. De wethouder bedankt alle burgers die inspraak hebben gevoerd. Hij zegt goed te hebben geluisterd naar de burgers, maar heeft een afweging moeten maken. De wethouder wil het toerisme en visserij een extra impuls bieden. De derde haven is niet ingericht voor visserij. Daarom is een vierde haven nodig voor visserij. De wethouder zegt toe de raad te rapporteren over de voortgang van de plannen.

Nieuw Haags gronduitgiftesysteem
Ook vergaderde de raad over het collegevoorstel over de Nieuw Haags gronduitgiftesysteem. Na een aantal vragen van raadsfracties stemden alle raadsleden unaniem in met het voorstel.

Den Haag Internationale Stad
Het college diende ook een voorstel in met plannen voor de besteding van 10,6 miljoen in het kader van grote projecten ter promotie van Den Haag als Internationale Stad. De Haagse Stadspartij vindt het beeld dat hierdoor over Den Haag ontstaat te éénzijdig wanneer alleen internationale instellingen worden benadrukt. Daarop diende de partij een motie in. Wethouder Huffnagel benadrukte dat het geld vooral wordt besteed aan de internationalisering van het culturele aanbod. Het voorstel is door de raad aangenomen.

Afscheid raadslid Jelle Tiernego (SP)-fractie
De raad nam afscheid van SP-fractielid Jelle Tiernego die zijn laatste raadsvergadering bijwoonde. Hij wordt opgevolgd door Willemijne Moes.