Gemeente Den Haag

Den Haag wil duizend extra plaatsen buitenschoolse opvang

In de gemeente Den Haag moeten in één jaar tijd 1000 nieuwe plaatsen voor buitenschoolse opvang worden gecreëerd.
Wethouder Sander Dekker (Onderwijs, Jeugd en Sport) reageerde aldus op een rapport van de Haagse Taskforce BSO, die op initiatief van de wethouder werd ingesteld. De Taskforce BSO concludeert dat er bindende afspraken moeten komen tussen kinderopvang, schoolbesturen en de gemeente om aan de grote vraag naar buitenschoolse opvang te voldoen. De gemeente Den Haag wil die afspraken nog deze zomer in een convenant vastleggen.

Het adviesrapport van de Haagse Taskforce BSO omvat verder aanbevelingen voor het creëren van nieuwe ruimten voor kinderopvang, betere benutting van bestaande capaciteit in schoolgebouwen en het aantrekken van voldoende en goed gekwalificeerd personeel. Het rapport wordt onderschreven door het merendeel van de aanbieders voor buitenschoolse opvang in Den Haag.

Eind 2007 presenteerde Sander Dekker zijn actieplan voor de uitbreiding van de buitenschoolse opvang. Eén van de punten in dit plan betrof de oprichting van de Haagse Taskforce BSO, die praktische adviezen moest uitbrengen over de groei van de buitenschoolse opvang.

Capaciteit
In Den Haag gaan naar schatting 10.000 basisschoolleerlingen na schooltijd naar de buitenschoolse opvang. Dit aantal neemt snel toe. In Den Haag is de capaciteit van de buitenschoolse opvang sinds januari 2007 met 25% gestegen. Maar de vraag naar kinderopvang is groter. In september 2007, bij de start van het nieuwe schooljaar, stonden 960 kinderen op een wachtlijst. De gemeente Den Haag wil de wachtlijst wegwerken om ouders in staat te stellen overdag te werken.