Stadsdeel Zeeburg

Fatima geeft gastcollege

15 februari 2008

Stadsdeelwethouder Fatima Elatik gaf in februari 2008 les aan vrouwen van M-Powerment. Zij sprak over opvoeding, onderwijs en gezondheid.

Buurtcontactvrouwen in Zeeburg

De vrouwen die deelnemen aan de cursus Buurtcontactvrouwen in Zeeburg luisteren aandachtig. Fatima Elatik doceert: "Vroeger voedden we elkaars kinderen op. De hele buurt deed mee. Nu sta je als ouder er veel meer alleen voor. Dat geeft soms problemen". Fatima geeft nuttige adviezen vanuit haar eigen persoonlijke achtergrond en haar lange loopbaan aan de vrouwen: "Zorg dat je alles over hebt voor je kinderen. Ze zijn het waard. Daarmee voorkom je problemen later. Geef ze alle aandacht en liefde, en stimuleer ze om hun talenten te ontdekken. Er zijn veel mogelijkheden in Zeeburg; ook activiteiten die niet veel geld kosten." Ook gaf ze les over gezondheid. "Let goed op het voedsel dat je zelf eet en aan je kinderen geeft. Niet te veel suiker en vet. Houd je kinderen gezond, dat zorgt voor een goede groei van botten en organen!"

Fatima Elatik geeft gastcollege bij M-Powerment

De vrouwen knikken instemmend. Zij zijn hier op de cursus voor maatschappelijke activering, genaamd `buurtcontactvrouwen'. Vier keer per week volgen zij een dagdeel training over communicatie en empowerment op gebied van opvoeding, onderwijs en gezondheidszorg; één dagdeel per week gaan zij naar buiten voor een praktijkopdracht. Zij informeren de moeilijk bereikbare vrouwen in hun buurt en leren hoe zij hen moeten activeren.

De vrouwen van deze cursus gaan zich persoonlijk ontwikkelen. Ze leren de Nederlandse taal goed beheersen, praten met elkaar over opvoeding en gezondheid, leren fietsen en halen hun rijbewijs. Ze stimuleren elkaar en leren sociale vaardigheden. Sommigen stromen door een opleiding of naar werk. Een vrouw vertelt: 'Sinds ik hier op cursus ben, heb ik nooit meer hoofdpijn."

Fatima Elatik geeft gastcollege bij M-Powerment

Contact in de buurt

In het zaaltje naast het gastcollege van Fatima zitten de vrouwen van de klas sociale activering: Contact in de buurt. Deze cursus is twee dagdelen per week voor een periode van een half jaar. Ook deze vrouwen stralen. Ze leren nieuwe Nederlandse woorden in de conversatietraining, maar gaan ook samen naar het museum. Zo zijn ze al geweest naar het Rijksmuseum en naar het Amsterdams Historisch Museum. Plekken waar ze anders nooit komen. En ze raken weer in contact met anderen. Ze worden positiever, vrolijker.

Cursussen M-Powerment

De cursussen zijn zowel bestemd voor vrouwen met een uitkering van het DWI, waar ook voor vrouwen zonder uitkering. Met name uit deze laatste groep heeft M-Powerment veel aanmeldingen.

Contact

Wilt u meer informatie over deze cursussen? Neemt u dan contact op met M-Powerment, Marion Huisinga, info@mpowerment.nl.