Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Geachte Voorzitter,
Naar aanleiding van uw bovenvermelde brief doe ik u, mede namens de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, de antwoorden toekomen op de vragen van het lid Jacobi (PvdA) over oneerlijke concurrentie voor vissers van 25 januari 2008.
1
Is het u bekend dat de Franse vissers een korting krijgen op hun brandstofprijs, waardoor ze nog maar 30 eurocent per liter betalen?
Nee. Door de Franse overheid is verzekerd dat er geen korting op de aankoopprijs van brandstofprijs wordt gegeven. Wel is mij bekend dat een plan voor een directe korting op de brandstofprijs in 2005 niet werd goedgekeurd door de Europese Commissie in het kader van de staatssteunregels.

2
Is het u bekend dat deze forse jaarlijkse subsidie van ongeveer 150 miljoen euro in Frankrijk kan worden gedaan door een heffing te innen op alle importvis van buiten de Europese Unie?
Nee. Wel heeft de Franse overheid 1 januari 2008 een 'ecotax' ingevoerd op alle visproducten of producten waarin vis verwerkt zit. De heffing bedraagt 2% en wordt verhaald op detailhandelbedrijven die in 2007 een jaaromzet hebben behaald van meer dan ¤ 763.000. Deze ecotax raakt visproducten ongeacht hun herkomst.
3
Deelt u de opvatting dat dit oneerlijke concurrentie is? Wat gaat u in Europees verband doen om deze oneerlijke concurrentie voor Nederlandse vissers ongedaan te maken? Nee, er is geen sprake van oneerlijke concurrentie tussen vissers ten gevolge van een korting op de brandstofprijs.

Net zoals Nederland maakt Frankrijk gebruik van de mogelijkheden die het Europees Visserij Fonds biedt voor ondersteuning van de visserij. Berichtgeving over oneerlijke concurrentie tussen Franse en Nederlandse vissers ten gevolge van Franse actie- of subsidieprogramma's moet dan ook geplaatst worden in het licht van de goedkeuring door de Europese Commissie van het Operationeel Programma onder het Europees Visserij Fonds. De goedkeuring voor het Franse programma is, vergelijkbaar met de Nederlandse goedkeuring, eind 2007 gegeven.
In het Franse programma zit een financiële enveloppe van ¤ 390 mln. voor een periode van 7 jaar. Ruim ¤ 180 mln. is daarvan afkomstig uit het Europees Visserijfonds, ¤ 208 mln. betreft nationaal geld. Uit het 17 januari jl. aan de Tweede Kamer toegezonden Nederlandse Operationeel Programma blijkt dat deze cijfers voor Nederland respectievelijk ¤ 48,6 mln. EVF en ¤ 72 mln. nationaal bedragen. Daar waar Nederland het nationale deel uit de algemene middelen financiert, kiest de Franse overheid ervoor dit via een heffing te financieren.
Tot slot: in het Franse Operationeel Programma, dat voor het overgrote deel ingezet wordt voor herstructurering van de visserijsector, staan maatregelen om schepen minder afhankelijk te maken van de hoge energieprijs onder andere door het delen van kennis voor zuinig gebruik en onderzoeksprogramma's voor zuinige motoren. Er zijn voor zover mij bekend geen maatregelen opgenomen die voorzien in directe steun of korting op de brandstofprijs voor vissers.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg